Home Verhalen Vrijwilligers in hart en nieren: ‘Die drive zit gewoon in je’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Vrijwilligers in hart en nieren: ‘Die drive zit gewoon in je’

Jan & Heleen

Vrijwilligers bij Zorgstroom

Een wandeling maken, maaltijden rondbrengen of gewoon een kopje koffie drinken met een bewoner. Als vrijwilliger kun je ontzettend veel betekenen in de ouderenzorg. Jan Meulmeester (70) en Heleen Boone (61) zijn voor Zorgstroom inmiddels onmisbaar als vrijwilligers. Ze zetten zich al jarenlang in om onze cliënten te ondersteunen en hen een leuke dag te bezorgen.

Tweede thuis

Voor Jan is Nieuw-Sandenburgh inmiddels zijn tweede thuis. Vijf jaar geleden startte hij als vrijwilliger bij Zorgstroom. Hij werkt voornamelijk in het woonzorgcentrum in Veere, waar zijn vrouw woont. Jan: “Toen mijn vrouw in 2014 naar Nieuw-Sandenburgh verhuisde, wilde ik graag iets voor de zorg- en welzijnsmedewerkers betekenen. Ze waren op zoek naar iemand die kon helpen met de technische klusjes in het woonzorgcentrum. Denk aan het instellen van televisies van bewoners, het vervangen van een lamp of het repareren van een rollator. Daar komt de technische dienst niet altijd aan toe. Als ik hiermee als vrijwilliger mijn steentje kan bijdragen, doe ik dat natuurlijk graag!” Maar zijn werk als vrijwilliger bestaat uit meer dan dat. Zo stimuleert hij regelmatig bewoners, familieleden en mantelzorgers om de Belevenistafel te gebruiken. “Hiermee kun je op een bijzondere manier contact maken met bewoners. Ze bloeien echt zichtbaar op wanneer je de Belevenistafel erbij pakt om te puzzelen, het geheugen te trainen of herinneringen op te halen”, vertelt Jan.

Die drive om vrijwilligerswerk te doen zit nu eenmaal in je. Het geeft mij enorm veel voldoening en ik word er zelf ook ontzettend blij van.

Bezige bijtjes

Ook Heleen is een enthousiaste vrijwilliger die we enorm koesteren. Ze is maar liefst achttien jaar actief als vrijwilliger in Nieuw-Sandenburgh. Om de week ondersteunt ze op donderdagmiddag de welzijnsmedewerkers van het woonzorgcentrum met de ‘bezige bijtjes’. Heleen: “Toen ik werd gevraagd om te helpen met de ‘bezige bijtjes’, moest ik wel een beetje lachen. Ik ben zelf ook echt een bezige bij. Deze activiteit was mij op het lijf geschreven!” De ‘bezige bijtjes’ is een creatieve knutselmiddag voor bewoners. Heleen geeft deze activiteit samen met andere vrijwilligers en welzijnsmedewerkers vorm. En dat is hard nodig, legt Heleen uit: “De bewoners die tegenwoordig in een woonzorgcentrum verblijven, komen op een steeds oudere leeftijd binnen. Zowel fysiek als mentaal zijn er vaak al veel problemen. Met activiteiten als de ‘bezige bijtjes’ proberen we ze toch te stimuleren om dingen te blijven ondernemen.” Dit gaat volgens Heleen niet altijd direct met veel enthousiasme, maar uiteindelijk slaagt ze er vaak toch in om hen een leuke middag te bezorgen. “Bewoners denken al snel dat ze iets niet meer kunnen en dat zo’n activiteit te hoog gegrepen is. Maar als ze eenmaal aan het knutselen zijn en samen met ons iets moois creëren, bloeien ze direct op. Het is ontzettend leuk om te zien dat ze er echt van genieten om creatief bezig te zijn”, glundert Heleen.

Bewoners komen vaak naar me toe als ze hun verhaal even kwijt willen. Ik ben voor hen een vertrouwd gezicht en vind het bijzonder
om op deze manier een luisterend oor te bieden.

Betalen met een glimlach

Vrijwilliger word je volgens Jan en Heleen niet zomaar. “Anderen helpen is voor mij altijd al vanzelfsprekend geweest”, zegt Jan. Voordat hij als vrijwilliger bij Zorgstroom startte, zette hij zich jarenlang in voor het Rode Kruis. Ook is hij nog steeds actief in het bestuur van de dorpsvereniging in Koudekerke. Jan: “Die drive om vrijwilligerswerk te doen zit nu eenmaal in je. Het geeft mij enorm veel voldoening en ik word er zelf ook ontzettend blij van. Zo hielp ik onlangs een bewoner met haar kapotte rollator. Volmondig Zeeuws vroeg ze aan me: ‘Wat krieg jie van mien?’. Ik zei dat een mooie glimlach voldoende was. Ze glimlachte van oor tot oor en zei: ‘Betaald!’. Van de kleinste gebaren en een blijk van waardering kan ik zelf al enorm genieten. Ik denk dat iedere vrijwilliger zich hier wel in kan vinden.” Heleen sluit zich hier bij aan. Ook zij is een vrijwilliger in hart en nieren: “Als je eenmaal vrijwilligerswerk doet, komt er vanzelf genoeg op je pad. Zo heb ik jarenlang jongerenwerk gedaan en ben ik tijdens Koningsdag nog steeds actief voor de Oranjevereniging in Veere.” Voor Heleen is de band die je als vrijwilliger opbouwt met bewoners onbetaalbaar. Heleen: “Sommige mensen wonen al tien jaar in Nieuw-Sandenburgh. Omdat ik er zelf ook al zo lang rondloop, komen ze vaak naar me toe als ze hun verhaal even kwijt willen. Ik ben voor hen een vertrouwd gezicht en vind het bijzonder om op deze manier een luisterend oor te bieden.”

Kaartenactie en memoryspel

Door de coronacrisis wordt er momenteel veel van zorgmedewerkers gevraagd. Om kwetsbare ouderen in onze woonzorgcentra zoveel mogelijk te beschermen, heeft Zorgstroom de nodige maatregelen getroffen. Dit heeft een grote impact op de ouderen die in onze woonzorgcentra verblijven. Zo mochten bewoners een tijd geen bezoek ontvangen. Daar werden ze verdrietig van.  Of omdat bepaalde activiteiten waar ze zoveel plezier in hebben niet door konden gaan. Vooral voor mensen met dementie is dit lastig om te begrijpen. Om onze bewoners een hart onder de riem te steken, ontstonden er continu hartverwarmende acties en initiatieven. Heleen: “Als vrijwilliger mocht ik Nieuw-Sandenburgh ook niet bezoeken*. Ik besloot om niet stil te gaan zitten en maakte samen met de andere vrijwilligers van de ‘bezige bijtjes’ paaseierdopjes voor alle bewoners van het woonzorgcentrum. Natuurlijk heb ik ook meegedaan aan de kaartenactie van Zorgstroom. Ik heb tientallen kaarten voor cliënten en zorgmedewerkers voorzien van een persoonlijke tekst. Ook mijn kleinzoon besloot in actie te komen en maakte zelf kaarten voor de bewoners van Nieuw-Sandenburgh. Deze hebben we samen bezorgd na de paasdagen, om de bewoners ook hierna in het zonnetje te blijven zetten.” Ook Jan bleef en blijft zich in deze tijd inzetten op afstand: “Ik besloot om foto’s van Walcherse dorpen af te laten drukken en te plastificeren. Hiermee heb ik een memoryspel gemaakt voor bewoners. Later hoorde ik dat bewoners met het memoryspel weer volop herinneringen hebben opgehaald. Als ik ze op deze manier een leuke dag kan bezorgen, kan mijn dag ook niet meer stuk!”

*Inmiddels mogen vrijwilligers hun taken weer oppakken binnen onze woonzorglocaties, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.

Word ook vrijwilliger!

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de zorg. Ben je sociaal, zorgzaam en heb je een begripvolle, geduldige houding? Kun je goed luisteren en wil je wat betekenen voor anderen? Dan is vrijwilligerswerk bij Zorgstroom iets voor jou!

Ontdek onze vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact