Home Verhalen Een lach op het gezicht door de Belevenistafel

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Een lach op het gezicht door de Belevenistafel

Jan Meulmeester

Vrijwilliger

Puzzelen, het geheugen trainen of herinneringen ophalen. Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die de Belevenistafel biedt. Inmiddels hebben alle zorglocaties van Zorgstroom een Belevenistafel waar bewoners gebruik van kunnen maken. Vrijwilliger Jan Meulmeester (69) zet zich in om bewoners, familieleden van bewoners en mantelzorgers te enthousiasmeren om met de Belevenistafel aan de slag te gaan.

Contact maken

We spreken Jan tijdens een introductieochtend voor mantelzorgers op de locatie Buitenrust in Middelburg. “Nog niet alle bewoners maken gebruik van de Belevenistafel”, vertelt Jan. En dat vindt hij zonde. “Het is zo’n mooi hulpmiddel om contact te maken met onze bewoners. Als je als familielid of mantelzorger op bezoek komt, is het voor hen soms moeilijk om een gesprek te voeren met hun naaste. Bewoners dwalen tijdens een gesprek vaak snel af of vallen in slaap. De Belevenistafel biedt hierin echt uitkomst. Je maakt contact én je hebt samen plezier.”

Foto’s uit de jaren ’70 doen het altijd goed. Een ouderwetse koektrommel kan al leuke gespreksstof opleveren.

Vrijwilliger in hart en nieren

Jan zet zich al ruim drie jaar in als vrijwilliger bij Zorgstroom. “Dit kwam eigenlijk op m’n pad toen mijn vrouw naar Nieuw-Sandenburgh verhuisde. Verschillende welzijnsmedewerkers vroegen weleens aan mij of ik wilde helpen met technische klusjes. Zo ben ik erin gerold.” Maar vrijwilliger word je niet zomaar. Bij Jan zit het in zijn bloed. “Ik ben nog steeds actief in de dorpsvereniging van Koudekerke en ik heb mijzelf jarenlang ingezet als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Het geeft mij enorm veel voldoening om anderen te helpen.”

Opbloeien

En dat Jan bij bewoners een lach op hun gezicht tovert door samen de Belevenistafel te ontdekken, versterkt dit gevoel alleen maar. Jan: “Zeker als bewoners soms even in een dipje zitten, kan de Belevenistafel zoveel voor hen betekenen. Zo vroeg een bewoner met dementie bijvoorbeeld erg vaak naar haar moeder. Door samen met de Belevenistafel naar oude muziek te luisteren, waren deze gedachtes even helemaal verdwenen. Als bewoners op zo’n moment helemaal opbloeien, ben ik ook gelukkig. Daar doe ik het als vrijwilliger voor!”

Herinneringen ophalen

Jan ziet dat bewoners door de Belevenistafel echt een leuke middag hebben. “Van het spelen van memorie tot het maken van muziek en het bekijken van oude foto’s van Walcheren of het Koninklijk Huis; voor iedere bewoner zit er wel een leuk element in.” Jan glundert wanneer hij vertelt over de herinneringen die hij samen met de bewoners ophaalt met de Belevenistafel. “Foto’s uit de jaren ’70 doen het altijd goed. Een ouderwetse koektrommel kan al leuke gespreksstof opleveren. Of simpelweg door foto’s van baby’s. Dan hoor ik de leukste verhalen over de kindertijd van hun kinderen of kleinkinderen.”

Mantelzorgers

Tijdens de introductieochtend in Buitenrust heeft Jan in ieder geval veel mantelzorgers en familieleden overtuigd. Jan: “Ik hoop dat ik hen op deze manier enthousiasmeer om tijdens hun volgende bezoek eens de Belevenistafel erbij te pakken. Mantelzorgers en familieleden spelen hier namelijk zo’n belangrijke rol in. Zij kennen onze bewoners door en door en weten waar zij het meeste plezier uit halen. Zo zorgen we samen voor een stralende lach op hun gezicht!”

Als vrijwilliger aan de slag met de Belevenistafel

Lijkt het u leuk om samen met onze bewoners de Belevenistafel te ontdekken? Zorgstroom is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om dit mogelijk te maken. Helpt u onze bewoners een gezellige oude dag te bezorgen?

Vrijwilliger worden
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact