Zoeken
Home Nieuws Maatregelen Zorgstroom tegen coronavirus
Maatregelen Zorgstroom tegen coronavirus Lees meer

Zorgstroom houdt de situatie wat betreft het coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen, in overleg met andere grote Zeeuwse zorgorganisaties, de voor de zorg geldende richtlijnen en hebben extra maatregelen genomen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Heeft u vragen? Bel dan op werkdagen tussen 12:00 en 15:00 uur naar 0118 – 746 314 of mail naar vragen@zorgstroom.nl.

Ondanks dat we ons uiterste best doen om verspreiding van het virus te beperken, dienen we helaas te leren leven met de onzekerheid dat het risico op coronabesmettingen aanwezig blijft. We doen daarom een dringend beroep op ieders verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met alle veiligheidsmaatregelen, thuis te blijven bij lichte klachten die kunnen duiden op corona en direct contact op te nemen met de GGD. Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.

Bezoekregeling

Bewoners mogen op dit moment twee bezoekers per dag ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar worden niet meegeteld als bezoeker. De vaccinaties hebben een positieve invloed op het aantal besmettingen binnen de verpleeghuizen. De bezoekregeling kan tijdelijk aangescherpt worden bij een uitbraak. Bewoners en contactpersonen ontvangen hierover bericht.

De bezoekersdienst bij de ingang van onze woonzorglocaties is per 1 april gestopt. Vanaf heden verwachten wij dat iedere bezoeker zichzelf registreert bij de ingang en zich netjes houdt aan de volgende maatregelen:

 • Bezoek is dagelijks welkom. Per locatie en afdeling kunnen de bezoektijden verschillen;
 • Omdat wij merken dat sommige bewoners juist baat hebben bij rust op de afdeling, zit er verschil in de bezoektijd per afdeling. Op de gesloten afdelingen is bezoek welkom van 14:00 tot 20:00 uur en de overige afdelingen vanaf 10:00 uur;
 • Bezoek komt alleen binnen via de hoofdingang van de locatie;
 • Bij Tijdelijk verblijf (Hof ‘t Seijs) kan het voorkomen dat een cliënt nog niet is gevaccineerd, waarbij het bezoek wordt beperkt tot één bezoeker per dag;
 • Van bezoek wordt verwacht dat zij hun naam en telefoonnummer bij de hoofdingang registeren (dit om bij een eventuele uitbraak van het coronavirus snel contactonderzoek te kunnen doen);
 • Bezoek op locatie vindt plaats op uw kamer/appartement, in het restaurant of in de tuin van de locatie;
 • Na binnenkomst loopt bezoek via de aangegeven route(s);
 • Aan het bezoek op locatie zit geen tijdslimiet, wel verwachten we dat bezoek zelf via de aangegeven looproute weer vertrekt en de 1,5 meter afstand overal in acht neemt;
 • De huiskamers zijn niet toegankelijk voor bezoek;
 • Het dragen van een medisch mondneusmasker is verplicht. U kunt deze bij de ingang pakken;
 • Wandelen of een uitje is mogelijk, mits er geen aangescherpte maatregelen op de locatie gelden en de (hygiëne)maatregelen goed worden opgevolgd. Drukke (winkel)gebieden, toeristische plekken en de kerk worden wel afgeraden;
 • Huisdieren meenemen is toegestaan;
 • Uw bezoek mag boodschappen of was meenemen.

Dashboard VVT – week 15

Net als afgelopen week, delen we namens Allévo, Cederhof, Cedrah, Cleijenborch, Eilandzorg, Schutse Zorg Tholen, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgSaam en Zorgstroom de actuele coronacijfers over de positief geteste cliënten, de cliënten die inmiddels herstellend zijn en die overleden zijn. Bekijk het dashboard van week 15.

Versoepelingen
Angela Bras, woordvoerder namens de verpleeg- en verzorgingshuizen: “Ongeveer 88% van alle Zeeuwse cliënten is inmiddels gevaccineerd. Een klein deel wacht nog op een tweede prik zodat zij ook optimaal beschermd zijn.” Het kabinet geeft aan dat er versoepelingen mogelijk zijn binnen verpleeghuizen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet minimaal 80% van de bewoners in de gelegenheid zijn gesteld om zich te laten vaccineren.

Bras: “Gelet op de cijfers, zijn er versoepelingen mogelijk. Doordat in de verpleeg- en verzorgingshuizen het grootste gedeelte van de medewerkers en cliënten gevaccineerd zijn, is er ruimte voor meer sociale interactie. Daar zijn we blij mee, maar buiten de veilige omgeving van het verpleeghuis is de situatie nog steeds heel zorgelijk. Daarom zijn we erg voorzichtig. We voeren de versoepelingen door in kleine stapjes waarbij we rekening houden met de lokale omstandigheden. Een voorbeeld van een versoepeling is dat er op sommige locaties voorzichtig weer activiteiten met meerdere cliënten worden gepland.”

Een andere heel belangrijke versoepeling is dat er voorzichtig meer ruimte is voor fysiek contact tussen cliënten en bepaalde bezoekers in de privékamer op locaties waar dat veilig kan. In zo’n situatie hoeven specifieke bezoekers die gevaccineerd zijn of recent negatief getest geen persoonlijke beschermingsmiddelen meer te dragen en er is dan meer fysiek contact mogelijk. Wat precies de nieuwe afspraken worden en wanneer deze ingaan, wordt per locatie bepaald.

Deze eerste versoepelingen gelden voor cliënten en de bezoekers. Op dit moment zijn er nog geen versoepelingen voor medewerkers mogelijk.

Goed om te weten: beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Mantelzorgers hebben recht op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. Mantelzorgers kunnen een gratis PBM-pakket met handschoenen, chirurgisch mondneusmasker, bril, schorten en een flacon desinfectans aanvragen via de huisarts en deze vervolgens met een recept ophalen bij de apotheek.

We dragen mondneusmaskers in openbare ruimtes. Wat betekent dit voor u?

Om de risico’s binnen onze organisaties te minimaliseren hebben we met alle Zeeuwse zorgorganisaties afgesproken dat we  mondneusmaskers gaan dragen als we in de openbare ruimtes lopen. Wanneer u dus bijvoorbeeld in een hal, gang of trappenhuis loopt, draagt u een mondneusmasker. Gaat u in een openbare ruimte zitten, bijvoorbeeld in het restaurant en kunt u 1,5 meter afstand bewaren? Dan hoeft het mondneusmasker niet op. Deze regel geldt voor medewerkers, bezoekers en vrijwilligers. Cliënten en bewoners hoeven geen mondneusmasker te dragen.

Hygiënerichtlijnen

Goede hygiëne is cruciaal om verspreiding van het virus te beperken. Op onze locaties (ook zichtbaar bij de ingang) gelden de volgende hygiënerichtlijnen:

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep;
 • Blijf thuis bij lichte klachten en laat u direct testen;
 • Ontsmet uw handen met handalcohol VOOR en NA het bezoek;
 • Groeten zonder aanraking: geen handen schudden of direct contact;
 • Houd 1,5 meter afstand van de persoon die u bezoekt;
 • Hoest of nies in de binnenkant van de elleboogplooi;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Draag een medisch mondneusmasker;
 • Verlaat na het bezoek zo snel mogelijk de locatie.

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten die gepland staan, worden door de organisatoren zo nodig verplaatst of geannuleerd. Deelnemers krijgen hierover bericht. Vanuit de overheid zijn alle grote bijeenkomsten tot nader order verboden. Overleggen met externen vinden zo veel mogelijk online plaats of op gepaste afstand.

Kunnen nieuwe cliënten nog steeds terecht bij Zorgstroom?

 • Het beschikbaar houden van goede zorg is de prioriteit van verpleeghuizen. Als er plek is, kunnen nieuwe cliënten in principe bij Zorgstroom terecht.
 • Er wordt altijd per cliënt gekeken wat in de betreffende situatie de beste oplossing is. Soms kan het beter zijn om een cliënt (nog) niet op te nemen.
 • Er wordt ook gekeken of de cliënt niet besmet is, of er voldoende personeel beschikbaar is dat veilig kan werken en of er geen mensen in de Zorgstroom locatie al besmet zijn.

Algemene maatregelen

 • Een speciale commissie binnen Zorgstroom monitort dagelijks de stand van zaken;
 • Zorgstroom heeft protocollen voor het geval er een besmetting plaatsvindt bij een van onze cliënten, medewerkers of vrijwilligers. Indien dit het geval is melden we dit bij de GGD en volgen we de richtlijnen van het RIVM;
 • Medewerkers en vrijwilligers ontvangen extra instructies en updates;
 • Ziekmeldingen van medewerkers worden extra gecheckt op symptomen van het coronavirus en geregistreerd;
 • Op onze locaties worden contactpunten en werkplekken vaak schoongemaakt.

Meer informatie

Voor meer informatie over het coronavirus en de meest actuele berichtgeving, kijk op de website van het RIVM:

Heeft u vragen over het coronavirus met betrekking tot Zorgstroom?

Neem dan gerust contact op met ons, we staat u graag te woord:

Heeft u vragen of behoefte aan een luisterend oor? We hebben de belangrijkste telefoonnummers voor u op een rijtje gezet.

Video: handen wassen

Hartverwarmend!

Er zijn tal van initiatieven (gaande) om zorgmedewerkers en cliënten een hart onder de riem te steken. Bloemetjes, stoeptekeningen, zelfgemaakte kaarten, mini-concerten, en ga zo maar door. Deze acties zijn fantastisch en de cliënten genieten er enorm van! Houd de Zorgstroom Facebook en Instagram-pagina in de gaten voor de meest bijzondere en hartverwarmende acties. Enorm bedankt voor jullie inzet en initiatieven!

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact