Zoeken
Home Nieuws Maatregelen Zorgstroom tegen coronavirus
Maatregelen Zorgstroom tegen coronavirus Lees meer

Zorgstroom houdt de situatie wat betreft het coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen, in overleg met andere grote Zeeuwse zorgorganisaties, de voor de zorg geldende richtlijnen en hebben extra maatregelen genomen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Heeft u vragen over de bezoekregeling in onze woonzorgcentra? Kijk dan eerst bij de veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Bel dan op werkdagen tussen 12:00 en 15:00 uur naar 0118 – 746 314 of mail naar vragen@zorgstroom.nl.

Update 6 augustus:

Beperkte bezoekregeling in verband met besmetting woonzorglocatie Zorgstroom

Twee weken geleden werd bij een bewoner van een woonzorglocatie van Zorgstroom in Middelburg helaas het coronavirus vastgesteld. Het was de eerste positief geteste bewoner op een woonzorglocatie van Zorgstroom sinds het coronavirus in Nederland is. Om die reden gelden onderstaande bezoekregels tot nader order:

 • Twee vaste bezoekers (tussen 14:00 en 20:00 uur), bepaalt door de bewoner;
 • Vooraf een afspraak inplannen: bezoek kan op werkdagen bellen voor het inplannen van een afspraak tussen 10:00 en 12:00 uur naar het bekende telefoonnummer;
 • Bezoek draagt gehele bezoektijd een mondneusmasker;
 • Bezoek bij bewoners in isolatie moet volledig beschermd naar binnen.

Wilt u op bezoek komen, maar bent u niet de eerste contactpersoon? Dan vragen we u contact op te nemen met de bewoner, of de eerste contactpersoon. Onze bewoners kiezen zelf welke twee vaste bezoekers op bezoek mogen komen.

Annet Tramper (lid Raad van Bestuur): “We begrijpen dat dit een teleurstelling is. Het stijgend aantal besmettingen in Zeeland laat eveneens zien dat het virus niet weg is. De kans bestaat dat we de bezoekregeling terug moeten draaien als er een besmetting opdoet. We doen een dringend beroep op uw verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met alle veiligheidsmaatregelen, thuis te blijven bij lichte klachten die kunnen duiden op corona en direct contact op te nemen met de GGD. Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.”

Veel gestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen, stuur dan uw vraag plus onderbouwing naar vragen@zorgstroom.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om uw vraag of verzoek te mailen, kunt u op werkdagen tussen 12:00 en 15:00 uur bellen naar 0118 – 746 314. Bepaalde onderwerpen moeten eerst intern behandeld worden en vragen om advies van onze arts. We streven ernaar om uw vraag binnen drie dagen te beantwoorden.

Voor bewoners in de stervensfase geldt een afwijkende bezoekregeling. Neem hiervoor contact op met de betreffende locatie.

Zeeuwse ouderenzorgorganisaties gebruiken tijdelijk preventief vaker mondkapjes

Op dit moment zijn in verschillende Zeeuwse gemeenten enkele cliënten en medewerkers positief getest op het virus. Daarnaast neemt het toerisme in Zeeland toe. Door die extra drukte is de kans op verspreiding van COVID-19 groter. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat onze cliënten besmet raken via onze medewerkers of bezoekers. Zeker nu we naar aanleiding van de eerste piek beter weten hoe het virus zich gedraagt en verspreidt. De Zeeuwse ouderenzorgorganisaties Allévo, Cleijenborch, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgSaam en Zorgstroom maken per 31 juli daarom tijdelijk preventief extra maatregelen mogelijk.

Dit betekent dat medewerkers en bezoekers vanaf vrijdag 31 juli de mogelijkheid hebben onze chirurgische mondmaskers (type IIR) te dragen op momenten dat ze geen 1,5 meter afstand kunnen garanderen. Dit geldt zowel voor situaties binnen het verpleeg- en verzorgingshuis als in de thuiszorg.

Kunt u als bezoeker niet voldoende afstand houden tot uw naaste? Bijvoorbeeld omdat u uw naaste wilt ondersteunen tijdens het wandelen? Of omdat uw naaste niet meer zo goed begrijpt dat hij afstand moet houden? Dan wordt u de mogelijkheid geboden een van onze mondkapjes te gebruiken. U hoeft dus zelf geen mondkapjes mee te nemen. Op alle locaties zijn voldoende mondkapjes voor bezoekers aanwezig. Deze richtlijn geldt voorlopig tot nader order.

Uiteraard blijft het belangrijkste: houd zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand, was uw handen vaak en laat u testen bij de minste klachten. Fijn dat we op uw medewerking kunnen rekenen en samen kunnen werken tegen COVID-19.

Welke manieren zijn er om met cliënten in contact te komen naast de bezoekregeling?

Sinds half maart waren de deuren van onze woonzorglocaties gesloten voor alle mensen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg. Dit was een ingrijpende maatregel voor onze bewoners en hun naasten. Voor het welzijn van onze bewoners is het erg belangrijk dat zij in contact kunnen blijven met hun familie en naasten.

Om deze reden heeft Zorgstroom op elke locatie, naast tablets,  een kletsplek. Op deze plek kunnen bewoners en hun naasten elkaar, door het dunne raam, op een veilige manier zien en met elkaar kletsen. De kletsplek blijft voorlopig beschikbaar voor bezoekers en bewoners die dit prettiger en veiliger vinden dan regulier bezoek.

Hygiënerichtlijnen

Goede hygiëne is cruciaal om verspreiding van het virus te beperken. Op onze locaties (ook zichtbaar bij de ingang) gelden de volgende hygiënerichtlijnen:

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep;
 • Ontsmet uw handen met handalcohol VOOR en NA het bezoek;
 • Groeten zonder aanraking: geen handen schudden of direct contact;
 • Houd 1,5 meter afstand van de persoon die u bezoekt;
 • Hoest of nies in de binnenkant van de elleboogplooi;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Vermijd zoveel mogelijk andere ruimtes op de locatie, blijf zoveel mogelijk op de eigen kamer/het appartement;
 • Verlaat na het bezoek zo snel mogelijk de locatie.
Poster GGD coronavirus

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten die gepland staan, worden door de organisatoren zo nodig verplaatst of geannuleerd. Deelnemers krijgen hierover bericht. Vanuit de overheid zijn alle bijeenkomsten tot 1 september verboden. Overleggen met externen vinden zo veel mogelijk online plaats of op gepaste afstand.

Kunnen nieuwe cliënten nog steeds terecht bij Zorgstroom?

 • Het beschikbaar houden van goede zorg is de prioriteit van verpleeghuizen. Als er plek is, kunnen nieuwe cliënten in principe bij Zorgstroom terecht.
 • Er wordt altijd per cliënt gekeken wat in de betreffende situatie de beste oplossing is. Soms kan het beter zijn om een cliënt (nog) niet op te nemen.
 • Er wordt ook gekeken of de cliënt niet besmet is, of er voldoende personeel beschikbaar is dat veilig kan werken en of er geen mensen in de Zorgstroom locatie al besmet zijn.

Corona Thuiszorgteam

Per 29 juni is het Corona Thuiszorgteam van WVO Zorg en Zorgstroom, dat afgelopen maanden alleen zorg heeft verleend aan cliënten die het coronavirus hebben opgelopen of ervan verdacht werden, voorlopig opgeheven. Er zijn in de afgelopen maanden maar enkele cliënten geweest voor het Corona Thuiszorgteam. Dit is natuurlijk goed nieuws, want er zijn maar weinig besmettingen geweest bij thuiszorgcliënten in Zeeland. Indien nodig, wordt het Corona Thuiszorgteam opnieuw opgestart.

Algemene maatregelen

 • Een speciale commissie binnen Zorgstroom monitort dagelijks de stand van zaken;
 • Zorgstroom heeft protocollen voor het geval er een besmetting plaatsvindt bij een van onze cliënten, medewerkers of vrijwilligers. Indien dit het geval is melden we dit bij de GGD en volgen we de richtlijnen van het RIVM;
 • Medewerkers en vrijwilligers ontvangen extra instructies en updates;
 • Ziekmeldingen van medewerkers worden extra gecheckt op symptomen van het coronavirus en geregistreerd;
 • Op onze locaties worden contactpunten en werkplekken vaak schoongemaakt;

Meer informatie

Voor meer informatie over het coronavirus en de meest actuele berichtgeving, kijk op de website van het RIVM:

Heeft u vragen over het coronavirus met betrekking tot Zorgstroom?

Neem dan gerust contact op met ons, we staat u graag te woord:

Heeft u vragen of behoefte aan een luisterend oor? We hebben de belangrijkste telefoonnummers voor u op een rijtje gezet.

Video: handen wassen

Hartverwarmend!

Er zijn tal van initiatieven (gaande) om zorgmedewerkers en cliënten een hart onder de riem te steken. Bloemetjes, stoeptekeningen, zelfgemaakte kaarten, mini-concerten, en ga zo maar door. Deze acties zijn fantastisch en de cliënten genieten er enorm van! Houd de Zorgstroom Facebook en Instagram-pagina in de gaten voor de meest bijzondere en hartverwarmende acties. Enorm bedankt voor jullie inzet en initiatieven!

Hieronder lichten we wat mooie initiatieven uit. Klik op de foto voor meer informatie.

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact