Home Verhalen De kracht van samen zorgen

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

De kracht van samen zorgen

Angelique, Alex Dronkers & Silvana Jobse

Verzorgende IG en mantelzorgers

Mantelzorgers staan vaak dag en nacht met toewijding klaar voor hun naasten. Wanneer de zorgbehoefte toeneemt, biedt zorg op een woonlocatie vaak een oplossing. Deze overgang heeft natuurlijk impact op zowel de cliënt als mantelzorger. Mantelzorgers Silvana Jobse (59) en Alex Dronkers (90) ervaarden dit van dichtbij en delen hun verhaal. Verzorgende Angelique (51) van Hof ’t Seijs vertelt waarom hun betrokkenheid zo belangrijk is.

Fysieke en mentale zorg

Als mantelzorger hoef je er niet alleen voor te staan. Om ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, biedt de thuiszorg ondersteuning. Toch komt dit soms tot een punt waarop wonen en zorg een betere keuze is. Bijvoorbeeld wanneer er intensievere zorg dichtbij, meer toezicht of een revalidatieplek nodig is. Voor meneer de Jongh speelden deze redenen mee. Zijn dochter Silvana vertelt: “Mijn vader woonde al dertien jaar alleen. Als zijn enige kind kwam ik dagelijks bij hem over de vloer, voor zowel zorg als een praatje. Mijn vader zat eigenlijk continu in mijn hoofd. Na een operatie werd hij voor revalidatie opgenomen in Hof ‘t Seijs. Hier krijgt hij niet alleen de beste zorg, maar is ook zijn sociale kring vergroot. Hij had hier al langere tijd behoefte aan. Sinds hij in Hof ’t Seijs woont, is de constante fysieke en mentale zorg voor mij verlicht. Dat zorgt voor opluchting.”

Van thuis naar de Plataan

Ook mantelzorger Alex deelt zijn persoonlijke verhaal: “Mijn vrouw heeft dementie. Daardoor veranderde ons leven enorm. Zo kon mijn vrouw niet meer zelfstandig naar buiten. Samen met de thuiszorg zorgde ik voor haar.” Hij herkent wat Silvana zegt en was continu met haar bezig: “In tegenstelling tot mijn vrouw, heb ik nog een heel actief leven. Zo ben ik nauw betrokken bij de sportvereniging. Tijdens de wedstrijden belde ik haar op om te checken hoe het met haar ging. Om er even tussenuit te gaan, kwam mijn vrouw al wekelijks bij de dagopvang van Hof ‘t Seijs. Na een tijdje sprak een zorgmedewerker mij aan: ‘Misschien is het goed als uw vrouw hier komt wonen.’ Inmiddels woont ze nu een jaar op afdeling de Plataan. Voor ons allebei is er veel veranderd, dat is zeker niet makkelijk. Toch weet ik dat ze op de juiste plek zit en ze goed voor mijn vrouw zorgen.”

Dagelijks op de hoogte via Caren

Verzorgende Angelique vertelt over het proces van een inhuizing bij Hof ‘t Seijs: “Het start allemaal met een persoonlijk zorgplan. Hierin staat alle zorg die een cliënt nodig heeft omschreven. Ook lees je erin terug wie welke taak oppakt. Vaak heeft een cliënt al een zorgplan vanuit de thuiszorg, daar borduren wij op voort. Voordat een cliënt bij ons komt wonen gaan we waar mogelijk bij de cliënt thuis op bezoek, om zo de leefomgeving te ervaren. Wij adviseren het gevoel van thuis zoveel als mogelijk mee te nemen, door bijvoorbeeld meubels en foto’s in de kamer of het appartement van de cliënt te plaatsen.” Via Caren, een digitale gezondheidsomgeving waar belangrijke informatie voor de continuïteit van de zorg in staat, wordt de familie op de hoogte gehouden. “Het contact met het netwerk van de cliënt is enorm belangrijk in het gehele zorgtraject. Via Caren kan de familie meelezen in de rapportages van de zorg en een vraag stellen of een opmerking plaatsen.” Alex en zijn dochters blijven zo op de hoogte van de dag van zijn vrouw en hun moeder. Alex: “Wanneer ik wakker word, is dit het eerste wat ik lees. Zo weet ik bijvoorbeeld hoe haar avond was of hoe ze heeft geslapen.” Ook Silvana is enthousiast over het interactieve communicatiemiddel: “Het is een ideale manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt in mijn vaders leven.”

De blijvende betrokkenheid van mantelzorgers is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van onze bewoners.

Samen wandelen en verhalen delen

Als er iets overeenkomt tussen Alex en Silvana, dan is het wel hun betrokkenheid. “De deur van Hof ‘t Seijs staat altijd open voor mijn bezoek. Ik kom mijn vrouw elke dag opzoeken”, vertelt Alex. Angelique benadrukt hoe belangrijk het is dat mantelzorgers fysiek aanwezig zijn: “Het bezoek van meneer Dronkers zorgt niet alleen voor een lach op het gezicht van zijn vrouw, maar bij alle bewoners op de afdeling. Bezoek brengt de buitenwereld naar binnen en zorgt voor leven in de brouwerij.” Alex vult haar aan: “Ik maak graag een praatje met de andere bewoners. En als het nodig is, dan spring ik bij en help ik bijvoorbeeld met de koffieronde.” Ook Silvana is nauw betrokken bij de afdeling van haar vader. Silvana: “Als vrijwilliger maak ik elke week een wandeling met de bewoners, waaronder mijn vader. Dat vinden ze geweldig!”

Samen voor de best mogelijke zorg

Een jaar later blikken Alex en Silvana terug op de zorg bij Hof ‘t Seijs. “Iedereen is hier zo attent, hun inzet is werkelijk fantastisch”, vertelt Alex lovend. Ook Silvana is tevreden: “Als mantelzorger ervaar ik de betrokkenheid vanuit het zorgteam. Zo zijn er regelmatig een-op-een gesprekken met de verzorgenden.” Angelique vult Silvana aan: “Door met elkaar in gesprek te blijven, bouwen we wederzijds vertrouwen op.” Tot slot vertelt Angelique dat er steeds meer mogelijk is voor de cliënt en mantelzorger. “Wat sommigen bijvoorbeeld nog niet weten, is dat een koppelbed de mogelijkheid biedt om samen te slapen. In verschillende fases van het leven is dit vaak een wens die we kunnen waarmaken. Zo betrekken we mantelzorgers op zoveel mogelijk manieren. Samen gaan we voor de best mogelijke zorg.”

Ondersteuning als mantelzorger

Zorgt u als mantelzorger voor uw naaste en herkent u zich in het verhaal van Silvana en Alex? Ontdek meer over de mantelzorgondersteuning van Zorgstroom.

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact