Home Verhalen Het belang van ergotherapie voor zelfstandigheid

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Het belang van ergotherapie voor zelfstandigheid

Maartje & Anoeska

Ergotherapeut

Maartje en Anoeska zijn beide ergotherapeuten bij Amarijn en werken al 4 jaar als ergotherapeut. Als ergotherapeut zoek je naar mogelijkheden om cliënten zo zelfstandig en veilig mogelijk te laten functioneren in hun dagelijkse bezigheden.

“We kijken daarbij vooral naar wat iemand nog wél kan! De behandeling kan bestaan uit: oefenen, het aanleren van alternatieve manieren om activiteiten uit te voeren, het gebruik van hulpmiddelen, het aanpassen van activiteiten of de omgeving, en het geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden.”

Dit doen Maartje en Anoeska, en de andere ergotherapeuten van Amarijn, zowel thuis, in de revalidatie als in het verpleeghuis. “Dit maakt het een erg afwisselend beroep. Het is mooi om te zien hoe mensen door onze adviezen of ingezette hulpmiddelen weer een stukje van hun zelfstandigheid terugkrijgen. Zelfs kleine adviezen, zoals een aangepaste vork of mes, kunnen van groot belang zijn en maken ons werk zo waardevol!”

We denken mee om dagelijkse handelingen zo zelfstandig en gemakkelijk mogelijk te maken. Dit kan variëren van het verminderen van valrisico, het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen, tot het aanpassen van de woning en hulp bij eten.

Maatwerk voor elke cliënt

Ieder mens is anders dus ook de therapie verschilt per cliënt, vertellen Maartje en Anoeska. “We denken mee om dagelijkse handelingen zo zelfstandig en gemakkelijk mogelijk te maken. Dit kan variëren van het verminderen van valrisico, het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen, tot het aanpassen van de woning en hulp bij eten. Er zijn nog talloze andere voorbeelden waarbij we cliënten kunnen ondersteunen.”

Meer vrijheid

Een mooi voorbeeld is het verhaal van een cliënt met verminderde mobiliteit, die door de hulp van de ergotherapeuten veel meer vrijheid ervaart dan voorheen. “Hij kon zich niet meer zelfstandig buitenshuis verplaatsen, waardoor hij aan huis gebonden was en zijn wereld erg klein was. Zijn doel was om weer zelfstandig buitenshuis op pad te kunnen gaan naar kennissen, de fysiotherapeut en activiteiten. Vanuit de ergotherapie hebben we met hem geoefend met een driewielfiets. Deze is uiteindelijk via de Wmo aangevraagd en toegekend. Vervolgens hebben we met hem geoefend met het fietsen, waardoor hij zich nu weer zelfstandig buitenshuis kan verplaatsen.”

Mevrouw kan nu geheel zelfstandig haar steunkousen aan en uittrekken en is niet meer afhankelijk is van thuiszorg.

Geen thuiszorg meer nodig

Een ander mooi voorbeeld waarbij ergotherapie van groot belang is geweest is het verhaal van een mevrouw met steunkousen, vertelt Anoeska. “Ik was betrokken bij een mevrouw in de thuissituatie die door lichamelijke klachten niet zelfstandig haar steunkousen aan en uit kon trekken. Ze was hierdoor afhankelijk van thuiszorg. Haar doel was om zelfstandig haar steunkousen aan en uit te kunnen trekken. Vanuit de ergotherapie hebben we verschillende steunkoushulpmiddelen uitgeprobeerd. Hieruit is een passend hulpmiddel geselecteerd en via de zorgverzekeraar aangevraagd. Vervolgens hebben we met dit hulpmiddel geoefend, waardoor mevrouw nu geheel zelfstandig haar steunkousen kan aan en uittrekken en niet meer afhankelijk is van thuiszorg.”

Meer weten over ergotherapie?

Wilt u meer weten over ergotherapie of een afspraak maken? Neem dan contact op door te bellen naar: 0118 – 61 03 93, of stuur een e-mail naar: ergobuitenrust@zorgstroom.nl

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact