Home Verhalen Zo maak je als verzorgingsassistent écht het verschil

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Zo maak je als verzorgingsassistent écht het verschil

Toos Stoltink

Verzorgingsassistente Hof 't Seijs

Onze bewoners een mooie oude dag bezorgen. Dat is waar de medewerkers van Zorgstroom zich iedere dag hard voor maken. Op onze woonzorglocaties, waar 24 uur per dag intensieve zorg aanwezig is, zijn verzorgingsassistenten dan ook onmisbaar. Eén van deze gepassioneerde verzorgingsassistenten is Toos Stoltink (62). Ze werkt al ruim twintig jaar bij Zorgstroom en zit helemaal op haar plek bij Hof ’t Seijs in Middelburg.

Passie voor ouderenzorg

Toos: “De ouderenzorg heeft mij altijd aangetrokken. Toen ik in 1997 als vakantiekracht aan de slag ging bij Swerf-Rust, had ik de smaak al snel te pakken. Ik was zo enthousiast dat ik eigenlijk nooit meer ben weggegaan. Als medewerker van de huishoudelijke dienst en de linnenkamer maakte ik vaak een praatje met de bewoners van deze zorglocatie. Het contact met de mensen vond ik erg bijzonder.” Toos had altijd veel bewondering voor haar collega’s in de verpleging en verzorging. Toen ze in 2014 werd gevraagd om als verzorgingsassistente aan de slag te gaan bij Hof ’t Seijs, twijfelde ze dan ook geen moment: “Dit was voor mij een mooie stap. Naast de huishoudelijke taken die ik nu nog steeds oppak in deze functie, heb ik ook een belangrijke rol in de dagbesteding van de bewoners. Een mooiere baan kan ik mij niet indenken.”

Bewoners leren kennen

De werkdag van een verzorgingsassistent begint bij het verzorgen van het ontbijt. Toos: “Bij iedere maaltijd staat de aandacht voor de bewoners centraal. We zorgen ervoor dat ze een gevarieerde maaltijd krijgen die ze zelf ook lekker vinden. Daarom is het belangrijk dat je de bewoners goed leert kennen. Alleen dan weet je waar ze behoefte aan hebben.” Tussen de maaltijden door zorgt Toos samen met haar collega’s voor het huishouden. “Van het verschonen van het beddengoed tot het opruimen van de woonkamers; we zorgen ervoor dat alles spik en span is”, vertelt Toos. Naast ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt, is een passende dagbesteding voor de bewoners één van de belangrijkste taken van een verzorgingsassistent. Toos: “Ook hierbij is het belangrijk dat je de bewoners goed kent. Iedere bewoner heeft andere interesses. De één houdt van spelletjes doen, terwijl de ander gelukkig wordt van een goed boek of een praatje onder het genot van een kop koffie. Aan ons de taak om hier goed op in te spelen, zodat ze een leuke dag hebben.”

Iedere dag toveren we een glimlach op het gezicht van onze bewoners. Dat is toch een mooi compliment?

Hechte vertrouwensband

Dat het contact met de bewoners centraal staat in deze functie, is wel duidelijk. Maar hoe maak je nu écht het verschil als verzorgingsassistent? Toos: “Door er echt voor de bewoners te zijn. Hiervoor moet je bijzonder goed met mensen kunnen omgaan. Je werkt niet zomaar met mensen, maar met ouderen met een ziektebeeld als Alzheimer, dementie of de ziekte van Parkinson. Je moet continu alert zijn, de bewoners afleiden en mentaal sterk in je schoenen staan. Dat is niet voor iedereen weggelegd.” Toos hecht er veel waarde aan om de bewoners niet alleen goed te leren kennen, maar ook echt een band met ze op te bouwen. “Het is belangrijk dat de bewoners zich hier thuis voelen en dat ze je vertrouwen. Ik ga pas tevreden naar huis als ik weet dat ze een goede dag hebben gehad. Gelukkig krijgen we dat voor elkaar, want iedere dag toveren we een glimlach op het gezicht van onze bewoners. Dat is toch een mooi compliment?”

Van betekenis voor een ander

Heb jij altijd al in de ouderenzorg willen werken? En ben je op zoek naar een dynamische baan met goede ontwikkelingsmogelijkheden? Dan is Zorgstroom op zoek naar jou!

Bekijk vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact