Home Verhalen Zelfredzaamheid vergroten met de Medido medicijndispenser

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Zelfredzaamheid vergroten met de Medido medicijndispenser

Melissa Verbaas & mevrouw Overweel

Wijkverpleegkundige en cliënt

In 2019 startte Zorgstroom met een pilot voor het gebruik van de Medido: een automatische medicijndispenser die op vaste tijden de juiste hoeveelheid medicijnen afgeeft. Inmiddels maken diverse thuiszorgteams gebruik van deze innovatieve techniek. Zo ook Melissa Verbaas (27), wijkverpleegkundige bij Team Souburg Ritthem. De honderdjarige mevrouw Overweel is een van haar cliënten. Zij maakt gebruik van de Medido en is daar erg tevreden over.

Hechte band

Melissa werkt sinds haar zeventiende bij Zorgstroom. Ze begon als verzorgende en groeide uit tot wijkverpleegkundige. Ze komt al jarenlang bij mevrouw Overweel over de vloer. Melissa: “Ik ken mevrouw Overweel door en door. Ze is een fanatieke Ajax fan en houdt van bingo. Hier vertelt ze graag over.” Mevrouw Overweel begint direct te glunderen: “We hebben door de jaren heen echt een hechte band opgebouwd. Het is altijd gezellig met Melissa. Ik vertel haar graag over mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Dat zijn er op mijn leeftijd nogal wat, dus we hebben altijd genoeg te bespreken!”. Het is natuurlijk erg bijzonder dat mevrouw Overweel op haar leeftijd nog zelfstandig thuis woont. Melissa: “Ze is nu tien jaar cliënt bij Zorgstroom. Eerst als alarmklant, waarbij we op afroep zorg verleenden als dat nodig was. Sinds vijf jaar krijgt ze iedere dag ondersteuning.”

Zelf medicijnen innemen

Naast de reguliere zorg, zoals de persoonlijke verzorging, hielpen Melissa en haar collega’s hun cliënten ook dagelijks met het innemen van haar medicijnen. Dit is met de Medido medicijndispenser verleden tijd. “Mevrouw Overweel moet meerdere keren per dag medicijnen innemen. Met de Medido kan zij dit nu zelf: de medicijndispenser geeft een alarm op vaste tijden. Wanneer zij vervolgens op de ‘OK-knop’ drukt, komen haar medicijnen uit de dispenser. De medicijnen zijn door de apotheek verwerkt in een baxterrol. Deze rol wordt vervolgens in de dispenser geladen. Ook knipt de Medido het zakje met de medicijnen open. Dit is erg fijn voor mensen die daar moeite mee hebben, bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson of reuma”, legt Melissa uit.

Gelukkig is de medicijndispenser heel gemakkelijk in gebruik. Met één druk op de knop kan ik nu zelf mijn medicijnen innemen.

Minder zorgmomenten

Door de Medido zijn er veel minder zorgmomenten nodig. Cliënten hoeven niet meer te wachten met het innemen van de medicijnen totdat de wijkverpleegkundige langskomt. Dit zorgt voor veel zelfstandigheid, iets wat mevrouw Overweel kan beamen: “Gelukkig is de medicijndispenser heel gemakkelijk in gebruik. Met één druk op de knop kan ik nu zelf mijn medicijnen innemen.” Wel zijn er bepaalde voorwaarden waar een cliënt aan moet voldoen om een Medido te krijgen. Melissa: “Zo moet er volgens de wijkverpleegkundige een indicatie zijn voor het aanreiken van medicatie, al dan niet met behulp van de Medido. De dispenser is niet geschikt voor cliënten die niet therapietrouw zijn, bijvoorbeeld bij mensen met dementie. In dat geval is er namelijk geen zicht op de daadwerkelijke inname van de medicijnen.”

Maatje in Zeeland

Hoewel de Medido erg gemakkelijk in gebruik is en zorgt voor zelfstandigheid van de cliënt, is het soms toch nodig om hulp in te schakelen. Melissa: “De Medido is gekoppeld aan Maatje in Zeeland: een organisatie voor personenalarmering. Wanneer een cliënt niet reageert op het signaal van het apparaat of als er een zakje vastloopt, wordt er direct actie ondernomen. De Medido helpdesk signaleert dat er een foutmelding is. In samenwerking met Maatje in Zeeland wordt de zorg geïnformeerd. Wij gaan vervolgens langs bij de cliënt om het probleem direct te verhelpen. Dit is vaak een geruststellende gedachte voor de cliënt en de familie.”

Ook gebruikmaken van de Medido?

Wilt u een aanvraag indienen voor het gebruik van de Medido? Neem dan contact op met uw wijkverpleegkundige voor meer informatie.

Bekijk onze wijkteams
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact