Home Verhalen Werken bij Zorg Thuis: diversiteit aan cliënten en uitdagende zorgvragen

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Werken bij Zorg Thuis: diversiteit aan cliënten en uitdagende zorgvragen

Monique & Paola

Wijkverpleegkundige in opleiding en wijkverpleegkundige

Ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. Dát is het doel van onze zorgprofessionals van Zorg Thuis. Onze wijkteams werken verspreid door heel Walcheren. Zo is de juiste zorg altijd dichtbij. Monique Klein, wijkverpleegkundige in opleiding (Team Bloemenbuurt) en wijkverpleegkundige Paola van de Velde (Team Veere-Oost) hebben een hart voor de zorg. Ze vertellen vol passie wat het werken in de thuiszorg zo bijzonder maakt.

Flexibele diensten

De Vlissingse Monique (55) werkt al 34 jaar bij Zorgstroom. “Dat geeft wel aan dat ik het na al die jaren nog steeds enorm naar m’n zin heb”, lacht Monique. Ze startte in 1986 als vakantiekracht en kon al snel aan de slag als verzorgende bij Team Paauwenburg. Monique: “Dit heb ik een aantal jaar met veel plezier gedaan. Toen ik kinderen kreeg, kon ik mijn werkrooster daar gelukkig op aanpassen. In het begin draaide ik vooral avonddiensten, zodat ik overdag bij mijn kinderen kon zijn. Later, toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen, pakte ik juist de nachtdiensten op. Dit combineerde ik met palliatieve zorg voor cliënten in de laatste levensfase. Op deze manier kon ik iets betekenen voor anderen én kon ik er op de juiste momenten voor mijn gezin zijn. Een ideale combinatie wat mij betreft.”

Van stagiair naar wijkverpleegkundige

Paola (25) woont in Oostkapelle. Ze maakte tijdens haar opleiding Verpleegkunde (HBO-V) al kennis met Zorgstroom. Paola: “Tijdens mijn tweede studiejaar liep ik stage bij Nieuw-Sandenburgh: een woonzorglocatie in Veere. Daarnaast maakte ik tijdens mijn opleiding deel uit van de Flexibele inzetpool (Flip). Ook werkte ik als vakantiekracht bij Team Veere-Oost. Ik merkte al snel dat werken bij Zorg Thuis beter bij mij paste. Mijn eindstage bij Team Veere-Oost werd bekroond met een baan als verpleegkundige. Inmiddels ben ik werkzaam als wijkverpleegkundige en werk ik nog steeds met veel plezier bij hetzelfde wijkteam.”

De ene dag kom ik bij een Turks gezin over de vloer en de andere dag verzorg ik Poolse mensen. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk uitdagend.

Diversiteit aan cliënten

Zowel Monique als Paola maakten bewust de keuze voor Zorg Thuis. Monique: “Het is een leuke functie met veel verantwoordelijkheden. Vooral de afwisseling en de vrijheid die je hebt als wijkverpleegkundige, passen echt bij mij. Ik werk momenteel in de Bloemenbuurt: een leuke wijk met veel verschillende culturen. De ene dag kom ik bij een Turks gezin over de vloer en de andere dag verzorg ik Poolse mensen. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk uitdagend.” Ook Paola vindt de afwisseling en vrijheid die ze als wijkverpleegkundige heeft fijn. Paola: “Veel van mijn cliënten wonen in het centrum van Veere, Gapinge en Vrouwenpolder. Maar ik bezoek bijvoorbeeld ook cliënten die op een grote boerderij op het platteland nog zelfstandig wonen. Dit maakt mijn baan erg bijzonder. Verder probeer ik tussen mijn diensten door mijn hoofd even leeg te maken als ik van cliënt naar cliënt reis. Dit vind ik erg prettig.”

Elkaars krachten benutten met zelfsturing

Zorgstroom werkt sinds een aantal jaar in zelfsturende teams. “Dit houdt in dat we als team zelf de zorg, en alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, coördineren. Daar komt geen manager aan te pas”, legt Monique uit. Per team wordt er gekeken naar de capaciteit en de kwaliteiten van de verschillende zorgverleners. “Op deze manier kunnen we veel efficiënter werken. Zelf ga ik het personeelsbeheer binnenkort oppakken. Andere collega’s zijn weer verantwoordelijk voor het voorzitten van de vergaderingen en de klantenplanning. Er wordt echt gekeken naar wat iemand leuk vindt en waar iemand goed in is. Zo benutten we elkaars krachten.”

Samen met de verzorgenden en verpleegkundigen binnen mijn team zorgen we ervoor dat onze cliënten de beste zorg krijgen die ze nodig hebben.

Van indiceren tot wondzorg

Ook in de zorgverlening zelf zijn de verschillende zorgprofessionals goed op elkaar ingespeeld. Paola: “Als wijkverpleegkundige ben ik verantwoordelijk voor alle zorg binnen mijn team. Dat betekent dat ik een coördinerende rol heb. Zo ga ik bij alle cliënten langs voor het eerste huisbezoek en de indicatie. Op basis hiervan breng ik de zorgbehoefte in kaart en stel ik een zorgplan op. Samen met de verzorgenden en verpleegkundigen binnen mijn team zorgen we ervoor dat onze cliënten de beste zorg krijgen die ze nodig hebben.” De functie wijkverpleegkundige is volgens Paola erg afwisselend. “Mijn taken variëren van onder andere zorgcoördinatie, indiceren en injecteren tot stomazorg en wondzorg. Maar ook terminale zorg komt geregeld voor, bij zowel oude als jonge cliënten. Vooral de terminale zorg geeft mij als wijkverpleegkundige veel voldoening. Door er voor de cliënt en de familie te zijn in deze laatste levensfase, kun je echt iets voor ze betekenen. Dit geeft mij altijd weer een waardevol gevoel.”

Meer dan een zorgverlener

Dat je iets voor anderen kunt betekenen, heeft volgens Monique niet alleen te maken met de zorg die je biedt. Monique: “Eén van mijn cliënten – een dementerende vrouw – is erg aan mij gehecht. Ze ziet mij niet alleen als haar zorgverlener, maar ook als haar vriendin. Letterlijk, want ze zei laatst: ‘Mijn grote vriendin! Als ik wist dat je kwam, had ik me al aangekleed.’ Vervolgens zei ze dat ze mij graag wilde adopteren, omdat ze mij dan nooit meer hoeft te missen. Dit is aan de ene kant natuurlijk schrijnend, maar tegelijkertijd ook hartverwarmend. Als verpleegkundige beteken ik heel veel voor mijn cliënten.” Monique denkt er na al die jaren dan ook zeker nog niet over na om te stoppen. “Sterker nog, ik wil mezelf continu blijven ontwikkelen. Onlangs ben ik aangenomen als verpleegkundige in opleiding. Ik volg een versneld traject en hoop over twee jaar mijn opleiding Verpleegkunde (HBO-V) af te ronden. Ik ben Zorgstroom enorm dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Die pak ik met beide handen aan!”

Werken bij Zorg Thuis

Wil jij net als Monique en Paola graag iets betekenen voor anderen? En ga je graag op pad om bij te dragen aan de zelfredzaamheid van onze cliënten? Dan is Zorgstroom op zoek naar jou!

Bekijk onze vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact