Home Verhalen Verzorgingsassistenten: ‘Het een-op-een contact met bewoners is zo belangrijk’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Verzorgingsassistenten: ‘Het een-op-een contact met bewoners is zo belangrijk’

Kitty & Eduardo

Verzorgingsassistenten Buitenrust

Op de woonzorglocaties van Zorgstroom hebben verpleegkundigen hun handen vol aan de verzorging van bewoners. Om de bewoners daarnaast voldoende aandacht te kunnen geven, namen we in het voorjaar van 2019 dertig verzorgingsassistenten aan. Kitty van Wingerden en Eduardo Florian Vides vervullen deze functie in Buitenrust en boeken nu al resultaat.

Persoonlijke aandacht

“Met de kleinste dingen kunnen we al zoveel voor bewoners betekenen”, vertelt Kitty. Het begint volgens haar al bij het ontbijt. “Het verplegend personeel heeft het in de ochtend al druk genoeg met het uit bed halen en verzorgen van bewoners. Zodra ze hen naar de huiskamer hebben gebracht, nemen wij het stokje over. We helpen de bewoners met eten en nemen daar echt de tijd voor. Je merkt dat sommige bewoners dit nodig hebben. Het geeft hen rust. Maar ook voor onze collega’s is het fijn: zij kunnen zich nu volledig focussen op de verzorging.” Ook Eduardo merkt dat bewoners de aanwezigheid van de verzorgingsassistenten op prijs stellen. Eduardo: “Er is nu altijd iemand in de huiskamer aanwezig. De bewoners geven aan dat ze dit erg fijn vinden. Je ziet het ook aan hen. Zodra we de huiskamer binnenlopen, verschijnt er vaak een grote glimlach op hun gezicht.”

Bewoners een leuke dag bezorgen

Naast het verzorgen van de maaltijden en huishoudelijke klusjes is het vooral de taak van de verzorgingsassistenten om bewoners een leuke dag te bezorgen. Kitty: “We spelen samen spelletjes, bakken een cake of praten over vroeger. Niet alle bewoners hebben daar altijd behoefte aan, maar zodra we hen zover hebben gekregen, genieten ze met volle teugen. Laatst heb ik met een bewoner een klein rondje door Middelburg gefietst met de duo-fiets. Hij was erg blij om er even op uit te gaan. Dat ik hem op deze manier gelukkig kan maken, doet me goed.” Voor sommige bewoners is de aanwezigheid van de verzorgingsassistenten al voldoende. “Even samen televisie kijken, dansen of knuffelen levert al zoveel op. Het een-op-een contact vinden bewoners erg fijn. Dit is zo belangrijk”, vertelt Kitty.

Als verzorgingsassistent kan ik echt het verschil maken. Als mijn dienst erop zit, heb ik zoveel betekend voor de bewoners. Dit zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn werk ga.

Volgens Kitty en Eduardo is geen dag hetzelfde. Eduardo: “Die variatie maakt onze baan super leuk. Je weet ’s ochtends niet hoe de dag gaat verlopen. De ene dag hebben de bewoners zin om spelletjes te doen of iets te ondernemen, maar dat kan de andere dag zomaar anders zijn.” De verzorgingsassistenten doen er dan ook alles aan om de bewoners te enthousiasmeren. Ze krijgen alle ruimte voor eigen initiatief. Kitty: “Dat is echt top. Laatst ging ik met een collega en twee bewoners op stap. We bezochten de weekmarkt in Middelburg. Voor hen is dit echt een uitje. Ze hebben ontzettend genoten van deze middag. Onderweg praten we over vroeger en over hoe de stad door de jaren heen is veranderd. Zodra we op de markt aankomen, gaat er een wereld voor hen open. Dat is erg leuk om te zien.”

Het verschil maken

Kitty en Eduardo zijn allebei erg blij met hun nieuwe baan. Voor Kitty is werken in de zorg helemaal nieuw. “Ik heb jarenlang bij een tankstation achter de kassa gewerkt en later als tolgaarder bij de N.V. Westerscheldetunnel. Totdat ik met mijn moeder meeging naar een verzorgingstehuis, waar zij als vrijwilliger werkte. We dronken samen koffie met de bewoners, zongen liedjes en deden spelletjes. Dit vond ik zo leuk, dat ik besloot te solliciteren bij Zorgstroom. Als ik van tevoren had geweten dat dit werk me goed zou liggen, had ik die keuze al veel eerder gemaakt!”, glundert Kitty.

Eduardo heeft daarentegen jaren geleden al in de thuiszorg gewerkt. Hierna ging hij aan de slag in een supermarkt. Een baan waar hij ook veel plezier in had. “Ook hier had ik veel contact met mensen. Ik zorgde iedere dag weer voor tevreden klanten. Dit was leuk, maar niet te vergelijken met mijn baan in de zorg”, vertelt Eduardo. Hij heeft dan ook geen moment spijt gehad van zijn keuze om weer bij Zorgstroom te gaan werken. “Als verzorgingsassistent kan ik echt het verschil maken. Als mijn dienst erop zit, heb ik zoveel betekend voor de bewoners. Dat geeft mij veel voldoening. Dit zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn werk ga.” Ook Kitty kan dit beamen: “Als ik thuis ben, heb ik altijd even een momentje voor mezelf nodig om de dag te reflecteren. Het werk is soms pittig, omdat je de hele dag met mensen bezig bent. Maar ik krijg er zoveel energie voor terug!”

Werken bij Zorgstroom

Wil jij ook graag iets betekenen voor anderen? En heb je altijd al in de ouderenzorg willen werken? Dan is Zorgstroom op zoek naar jou!

Bekijk onze vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact