Home Verhalen TTV: specialistische en verpleegtechnische zorg aan huis

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

TTV: specialistische en verpleegtechnische zorg aan huis

Chantal Berendsen & Dominique Ingenhoest

Technische Thuiszorg Verpleegkundigen

Het team Technische Thuiszorg Verpleegkundigen (TTV) staat op Walcheren bij velen nog bekend als het Bereikbaarheids- en Instructieteam (BIT). Het voormalige BIT-team verhuisde in mei 2021 naar het Walchers Zorgknooppunt. Ook kreeg het team een nieuwe en alomvattende naam: TTV. Technische Thuiszorg Verpleegkundigen Chantal Berendsen en Dominique Ingenhoest vertellen waarom deze nieuwe naam het team beter omschrijft. Ook lichten ze de mogelijkheden en de toegevoegde waarde van technische thuiszorg toe.

Naamsverandering

In aanloop naar het 25-jarig jubileum van het team en vanwege de recente naamsverandering, is het een goed moment om meer te weten te komen over het TTV-team. Dominique: “De naam BIT vatte niet langer samen waar wij écht voor staan, namelijk specialistische en verpleegtechnische zorg aan huis.” Bovendien zorgden de woorden ‘bereikbaarheid’ en ‘instructie’ in de naam van het voormalige BIT-team soms voor verwarring bij cliënten. Chantal: “Hierdoor kwamen er regelmatig aanvragen binnen die niet bij de werkzaamheden van ons team passen. We zijn er niet voor huishoudelijke zorg, maar voor het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. De naam TTV is dus duidelijker en past beter bij wat we doen. Ook is TTV een landelijke term in de zorg, waardoor de naam voor meer herkenning zorgt bij cliënten en andere zorgprofessionals.”

Ieder een eigen specialisme

Chantal is als Technische Thuiszorg Verpleegkundige sinds zeven jaar onderdeel van het TTV-team. Haar collega Dominique kwam er een jaar later bij. In totaal bestaat het team uit acht enthousiaste verpleegkundigen. “We hebben allemaal een andere achtergrond, variërend in ziekenhuis-, ambulance- en wijkverpleegkundigen. Hierdoor heeft ieder een eigen specialisme”, vertelt Dominique, die zelf palliatief verpleegkundige is. Het TTV-team is gespecialiseerd in voorbehouden en risicovolle handelingen. Denk hierbij aan het toedienen van infuustherapie, drainzorg en katheteriseren. Daarnaast is het team ook gespecialiseerd in palliatieve zorg en sedatie. Chantal: “Mensen denken vaak dat we voornamelijk met een oudere doelgroep werken, maar we behandelen juist ook veel jonge cliënten. Dit maakt het werk afwisselend, maar soms ook heftig.”

24/7 technische zorg op heel Walcheren

Het TTV-team heeft een centrale rol in de zorg op Walcheren. Zo werkt het team samen met huisartsen, specialisten, transferverpleegkundigen, de huisartsenpost en met verschillende wijkteams van Zorgstroom. De wijkteams zorgen onder andere voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) bij cliënten thuis. Het TTV-team is er voor aanvullende verpleegtechnische handelingen. Deze specialistische thuiszorg biedt het team dag en nacht. Het team behandelt cliënten van Zorgstroom, maar ook van andere zorgaanbieders. “Ons team biedt onder andere nazorg voor cliënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog wel hulp nodig hebben bij verpleegtechnische handelingen”, licht Dominique toe.

Wanneer het TTV-team de technische handelingen van de arts overneemt, zorgt dit in sommige gevallen voor een versneld ontslag uit het ziekenhuis of voorkomt het zelfs een ziekenhuisopname.

Scholing en instructies in het Skillslab

Naast het uitvoeren van technische thuiszorg geeft het team ook scholing en instructies op het gebied van verpleegtechnische handelingen. “Hiervoor hebben we een speciaal leslokaal: het Skillslab. Verpleegkundigen vanuit Zorgstroom komen hier één keer in de drie jaar langs voor een praktijktest, bijvoorbeeld voor katheteriseren of injecteren”, licht Chantal toe. Ook geeft het TTV-team scholing aan externe partijen, zoals andere zorgorganisaties. Het TTV-team geeft tot slot ook instructies aan cliënten en hun families zelf. Dit maakt het voor hen mogelijk om – in overleg met de arts – eenvoudige handelingen in het vervolg zelf uit te voeren.

Een centrale rol in de zorg

Wat het werk als Technische Thuiszorg Verpleegkundige zo mooi maakt? Daar hoeven Chantal en Dominique niet lang over na te denken. “Cliënten zijn ontzettend dankbaar voor de zorg die we bieden en dat dit thuis mogelijk is”, vertelt Chantal. Dominique is het daarmee eens en voegt hieraan toe: “Ook is het werk ontzettend afwisselend, waardoor onze werkdagen nooit hetzelfde zijn.” Toch is er ook ruimte voor verbetering. Veel cliënten en specialisten weten namelijk (nog) niet wat de specialistische zorgmogelijkheden voor thuis zijn. Het team wil hier dan ook meer aandacht voor. Chantal: “Wanneer het TTV-team de technische handelingen overneemt, zorgt dit in sommige gevallen voor een versneld ontslag uit het ziekenhuis of voorkomt het zelfs een ziekenhuisopname. We kunnen echt het verschil maken.” Momenteel wordt er landelijk een specifieke opleiding voor technische zorg opgericht. Hierdoor krijgt TTV in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een meer centrale rol in de zorg.

Meer weten over het TTV-team?

Bent u benieuwd naar de zorgmogelijkheden op het gebied van technische thuiszorg? Meer informatie hierover vindt u op de informatiepagina van het TTV-team.

Lees meer
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact