Home Verhalen Terug naar haar roots in Buitenrust

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Terug naar haar roots in Buitenrust

Tattjana Baas

Leerling helpende zorg en welzijn

Als je al 30 jaar bij dezelfde werkgever werkt, ga je waarschijnlijk niet meer zo snel op zoek naar een nieuwe baan. Tattjana Baas (47) uit Nieuw- en Sint Joosland besloot deze sprong wél te wagen. Als keukenassistent bij Tafel Thuis reageerde ze op een interne vacature bij Zorgstroom. Dat pakte goed uit; sinds maart 2018 versterkt Tattjana het team van Buitenrust als leerling helpende zorg en welzijn.

Jong keukentalent

Op haar zeventiende startte Tattjana als keukenassistent in Buitenrust. “In die tijd hielp ik de koks met allerlei voorbereidende werkzaamheden”, vertelt Tattjana. Ze kookte maaltijden voor bewoners en verzorgde het kerstdiner. In 2001 verhuisde de keuken van Buitenrust naar het Roggeveenhuis in Middelburg. Tattjana: “Ook hier had ik veel contact met de bewoners. We kookten niet alleen voor de bewoners, maar serveerden de maaltijden ook uit in het restaurant en op de kamers. Een leuke en veelzijdige functie!”

Hof Mondriaan

Contact met bewoners

Zo’n twaalf jaar geleden kreeg Zorgstroom een grote, centrale keuken. Tafel Thuis vestigde zich op het bedrijventerrein Arnestein. “Mijn functie werd uitgebreid. Naast het koken van de maaltijden verzorgde ik ook regelmatig cateringklussen voor feesten en bedrijven op locatie. Toch miste ik hier eerlijk gezegd het contact met de bewoners van Zorgstroom. Ook speelde ik al langer met de gedachte om totaal iets anders te doen. Iets met mensen, dat stond vast. Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik deze vacature bij Zorgstroom voorbij zag komen.”

Ik werk bij de mensen thuis, in hun vertrouwde omgeving. Dat is wel heel speciaal.

Theorie en praktijk

Als leerling helpende zorg en welzijn volgt Tattjana een deeltijdopleiding. Hier leert ze alles over verschillende ziektebeelden en medische handelingen. Tegelijkertijd doet ze praktijkervaring op in Buitenrust. “Het voelt hier nog net zo vertrouwd als dertig jaar geleden”, lacht Tattjana. “Het verschil is dat ik nu niet in de keuken werk, maar op een gesloten afdeling met mensen met dementie. Dat is wel even wat anders. Mijn werkzaamheden variëren van het aankleden en wassen van bewoners tot het organiseren van activiteiten. Ook is het mijn taak om er gewoon voor de bewoners te zijn. Een luisterend oor te bieden.” Op de werkvloer ondersteunt Tattjana diverse verzorgenden en welzijnsmedewerkers. “Je leert het vak pas echt door het in de praktijk toe te passen. Ik krijg een steeds beter beeld van bepaalde ziektebeelden en leer van mijn collega’s hoe ik hiermee om moet gaan. Dit maakt het echt enorm leerzaam.”

Tattjana Baas

Dankbaar werk

Dat Tattjana de bewoners van Buitenrust met de kleinste dingen blij kan maken, geeft haar veel voldoening. Tattjana: “Het is dankbaar werk. Ik kan echt iets voor de bewoners betekenen. Sommige mensen herinneren zich niets van een uur geleden. Als het mij dan toch lukt om een leuk gesprek met hen te voeren of samen herinneringen op te halen, zijn ze helemaal gelukkig. Het is fijn om te zien dat ze genieten van mijn aanwezigheid. Of het nu gaat om het voorlezen van een boek, samen televisie kijken of zingen. Als de bewoners tevreden zijn, ben ik ook gelukkig.”

Op haar plek

Tattjana heeft dan ook geen spijt van haar carrièreswitch: “Deze baan past echt bij mij. Jarenlang ging ik met plezier naar mijn werk. Waar ik bij Tafel Thuis gewoon mijn werk deed en ’s avonds naar huis ging, maak ik nu echt onderdeel uit van iemands leven. Ik werk bij de mensen thuis, in hun vertrouwde omgeving. Dat is wel heel speciaal.” De komende tijd focust Tattjana zich op het afronden van haar opleiding. “Daarna zien we weer verder. Voorlopig zit ik hier bij Buitenrust uitstekend op m’n plek!”

Tattjana Baas

Werken en leren bij Zorgstroom

Denk jij net als Tattjana aan een carrièreswitch? En ben je benieuwd of Zorgstroom bij jou past?

Bekijk onze vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact