Home Verhalen Team Nachtwacht: de reddende engel in de nacht

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Team Nachtwacht: de reddende engel in de nacht

Carolina Vermeulen en Ingrid van de Ven

Verzorgenden IG

Een team dat overdag niet zichtbaar is, maar onmisbaar is in de nacht: dat is team Nachtwacht Walcheren. Met één druk op de knop is het team zo snel mogelijk ter plaatse bij spoed. Verzorgenden IG Carolina Vermeulen (42) en Ingrid van de Ven (56) zijn onderdeel van dit team. Zij vertellen welke situaties zij tegenkomen en wat het werken in de nacht zo bijzonder maakt.

Hulp bij grote en kleine spoed

Carolina en Ingrid zijn al twintig jaar collega’s in team Nachtwacht. De huidige naam kreeg het team pas acht jaar geleden. Ingrid: “Ons team is klein en daardoor ook erg hecht. We doen niet alleen een stapje extra voor cliënten, maar ook voor elkaar.” Elke nacht rijdt een collega van het team door heel Walcheren. “We komen op allerlei plekken, van de binnenstad tot een vakantiepark. Naast Zorgstroom werken we voor diverse andere Walcherse zorgorganisaties. We schieten iedereen te hulp die ons nodig heeft in de nacht. Dit kan bij grote, maar ook kleine spoed zijn”, vertelt Carolina.

Team Nachtwacht Zorgstroom

Samenwerken met hulpdiensten

In een speciaal ingerichte auto heeft team Nachtwacht materiaal liggen voor uiteenlopende verpleegtechnische handelingen, zoals katheteriseren en injecteren. “Tijdens de diensten kom je regelmatig voor een uitdaging te staan. Denk aan iemand die door zijn bed is gezakt of soms sta je voor een dichte deur”, zegt Ingrid. Creatief zijn en probleemoplossend denken is dan ook belangrijk in dit team. Carolina: “We doen regelmatig een beroep op andere hulpdiensten, zoals de huisartsenpost en ambulance. Zij doen dit andersom ook op ons. Hierdoor werk je goed samen en draai je de dienst niet alleen.”

Van spoedoproepen krijg je soms een echte adrenalinekick. Op andere momenten is er juist tijd voor een ontspannen praatje.

Team Nachtwacht oproepen met alarmering Maatje

De nachtzorg oproepen bij spoed werkt eenvoudig via een alarmknop. Carolina: “Wanneer je bijvoorbeeld ‘s nachts valt, niet naar het toilet kunt of pijnbestrijding nodig hebt, is een telefoon niet altijd binnen handbereik. De alarmknop draag je bij je. Een druk op de knop werkt zo veel sneller.” Cliënten vragen deze alarmknop aan via personenalarmering Maatje. Via de alarmcentrale van Maatje komt de oproep binnen. Een online dossier geeft snel inzicht in de achtergrond van de cliënt in nood. Vervolgens krijgt team Nachtwacht de oproep binnen en rijdt zo snel mogelijk naar de locatie.

Nachtwacht Zorgstroom

Nachthulp voor mevrouw Snaaijer

Ook mevrouw Snaaijer doet regelmatig een beroep op team Nachtwacht. “Mevrouw kan ‘s nachts niet meer zelfstandig naar het toilet. Ze weet dat ze op ons kan rekenen wanneer zij onze hulp nodig heeft. Mede dankzij onze zorg en de hulp van haar naasten kan mevrouw langer in haar vertrouwde omgeving blijven wonen”, legt Carolina uit. En dat waardeert mevrouw Snaaijer. “Wanneer je iets zelf niet meer kunt, is het fijn als het nachtteam voor je klaarstaat”, vertelt zij dankbaar.

Team Nachtwacht Zorgstroom

Lichtpuntje in de nacht

Waar sommige collega’s in de zorg niet staan te springen om nachtdiensten te draaien, doen Ingrid en Carolina dit juist wel. “De nacht heeft zoveel charme. Zo beleef je de mooiste zonsopkomsten of hoor je burlende herten”, vertelt Carolina. Ook Ingrid ervaart de voordelen: “Het werk is heel goed te combineren met het gezinsleven. Je slaapt tot het begin van de middag en bent vervolgens de rest van de dag vrij.” En wat de twee écht voldoening geeft? “Geen nachtdienst is hetzelfde, je komt overal. Waar we ook komen: iedereen is altijd dankbaar dat we er zijn. Je bent een lichtpuntje in de nacht voor cliënten”, zegt Ingrid trots.

Ook werken bij team Nachtwacht?

Ben jij een verzorgende IG of verpleegkundige en spreekt het werken in team Nachtwacht jou aan? Het team maakt graag kennis met jou! Neem contact op voor meer informatie.

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact