Home Verhalen Team Boulevard gaat voor duurzaamheid

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Team Boulevard gaat voor duurzaamheid

Karin Tax

Verzorgende 3IG Team Boulevard

Afval scheiden, de fiets pakken naar cliënten en overgebleven medicatie of hulpmiddelen hergebruiken. Team Boulevard ging de ‘Groene Uitdaging’ aan en won hiermee in april de Teamchallenge 2018! Verzorgende 3IG Karin Tax en wijkverpleegkundige Ilse Mulder vertellen hoe zij vandaag de dag nog steeds bezig zijn met duurzaamheid.

Teamchallenge

Om ondernemerschap binnen de wijkteams te stimuleren en te belonen, introduceerde Zorgstroom in 2016 de Teamchallenge voor de divisie Zorg Thuis. Wijkteams dienen jaarlijks hun ideeën in om te laten zien op welke manier zij ondernemend bezig zijn. Ilse: “Dit kan van alles zijn. Een leuke activiteit met cliënten, een pr-actie of het verbeteren van het contact met de huisarts. Ons idee van de Groene Uitdaging is ontstaan door de komst van Karin.”

Verduurzaming in de zorg

Toen Karin in 2015 als verzorgende 3IG startte bij Team Boulevard, viel de verspilling in de zorg haar direct op. Karin: “Thuis ben ik al veel bezig met duurzaamheid. Ik scheid afval, vang water op in een regenton en ik pak vaker de fiets dan de auto. Tijdens mijn eerste werkdag bij Zorgstroom zag ik dat er in de zorg nog veel winst te behalen was. Medewerkers van wijkteams pakten vaak de auto naar cliënten en er werd veel materiaal verspild. Dit kon wat mij betreft efficiënter. Als team daagden we onze collega’s en cliënten uit om verduurzaming in de zorg te bevorderen. Hiervoor bedachten we een aantal pijlers: Energie, Afval, Bewegen en Bewustwording. Iedere week stond een andere pijler centraal.”

Groene Uitdaging

Collega’s én cliënten enthousiasmeren

Om energie te besparen, liet Team Boulevard de verlichting niet onnodig branden en ging de verwarming op een lagere stand. “We maakten elkaar telkens weer bewust van de Groene Uitdaging”, vertelt Ilse. En ook bij cliënten uit de wijk zetten ze dit voort. Karin: “We zamelden de plastic bakjes van de maaltijden van Tafel Thuis in voor de scoutingvereniging in Middelburg. En wanneer we een cliënt wasten, lieten we het water van de douche niet eerst minutenlang stromen. Simpel, maar op deze manier kun je zoveel water besparen.”

We zamelen medisch materiaal in voor een goed doel in Roemenië.

Doordat de medewerkers van Team Boulevard zelf steeds vaker de fiets pakten voor huisbezoeken, ging de Groene Uitdaging vanzelf ook bij hun cliënten leven. Het wijkteam introduceerde een pilot met stappentellers en daagde cliënten uit om ook meer te bewegen. Ilse: “Door meer stappen te zetten, kan de genezing van een gezwachteld been ineens veel sneller verlopen. Sommige cliënten pakten dit erg leuk op. Om in beweging te blijven, bood een cliënt bijvoorbeeld aan om zijn medicatie zelf op te halen bij de apotheek.”

Teamchallenge 2018

Vrienden van Tinca

Ook op het gebied van afval heeft het team stappen gemaakt. “Dat ging verder dan alleen afval scheiden”, ligt Ilse toe. Ongebruikte medicatie en hulpmiddelen als sondevoeding, stoma’s en wondmateriaal werden vaak weggegooid. “Dit brengen we nu naar de vereniging ‘Vrienden van Tinca’. Dit goede doel zamelt medisch materiaal in voor verpleeghuisposten, hospices en de gehandicaptenzorg in Roemenië. Het is geweldig om te zien dat we door de Teamchallenge zoveel bewustwording hebben gecreëerd als het gaat om duurzaamheid”, zegt Ilse trots.

Bijdrage aan wereldwijd probleem

Een half jaar na de Teamchallenge is Team Boulevard nog steeds dagelijks bezig met duurzaamheid. Karin: “Natuurlijk zie je dat het er door gemak soms weer insluipt. Op die momenten attenderen we elkaar op de uitdaging die we samen zijn aangegaan. Maar ik zie echt een duidelijk verschil tussen onze werkwijze voor en na de Teamchallenge. Dat wij als team een klein steentje hebben bijgedragen aan dit wereldwijde probleem, vind ik geweldig!”

bootcamptraining

De Groene Uitdaging van Team Boulevard

In het kader van beweging, sloot het wijkteam de Teamchallenge af met een intensieve bootcamptraining. Benieuwd naar de andere acties tijdens de Groene Uitdaging? In deze video vat Team Boulevard hun Teamchallenge mooi samen!

Bekijk video
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact