Home Verhalen Schoolmaatschappelijk werk: professionele en laagdrempelige hulp voor kinderen en jongeren

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Schoolmaatschappelijk werk: professionele en laagdrempelige hulp voor kinderen en jongeren

Britt Moens & Esmée

School- en jeugdmaatschappelijk werker en jongere

Britt Moens (29) is school- en jeugdmaatschappelijk werker bij Maatschappelijk Werk Walcheren (MWW). Britt biedt hulp aan kinderen en jongeren die problemen ervaren op school, thuis of andere zorgen hebben. Zo begeleidt ze sinds een jaar ook Esmée (18). Wat houdt schoolmaatschappelijk werk in? Wat kan een schoolmaatschappelijk werker betekenen? En hoe ziet het contact tussen Britt en Esmée en de begeleiding eruit? Samen vertellen ze over hun ervaringen.

Alles is bespreekbaar

De schoolmaatschappelijk werkers van MWW zetten zich in voor leerlingen, docenten en intern begeleiders van het (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voorgezet onderwijs op Walcheren. Ook geven de schoolmaatschappelijk werkers advies en informatie aan ouders, zeker bij jongere kinderen. “Wij bieden psychosociale hulpverlening aan verschillende doelgroepen bij allerlei soorten hulpvragen”, legt Britt uit. “Dat maakt ons werk erg divers. Het is natuurlijk best een verschil of je een kind uit groep 3 begeleidt of een leerling uit een eindexamenklas van de middelbare school. Het kan dan gaan om vragen over opgroeien, het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, het omgaan met emoties, huiselijke relaties of problemen op school. Alles waar de leerling tegenaan loopt, is bespreekbaar. Iedereen maakt namelijk andere dingen mee. Het vertrouwen van en de klik met de leerling is daarbij altijd het uitgangspunt.”

Gezien en gehoord worden

Ruim een jaar geleden kwam Esmée via haar mentor in contact met Britt. Esmée zat toen in haar eindexamenjaar aan CSW van de Perre in Middelburg. “In die tijd had ik gesprekken met mijn mentor”, vertelt Esmée. “Op den duur voelde ik me niet echt meer gezien en gehoord. Mijn mentor stelde voor om me in contact te brengen met schoolmaatschappelijk werk van MWW. Ze meldde me aan en een dag later kreeg ik al een appje van Britt. Er zat vaart achter, dat vond ik fijn. Daarna volgde de eerste ontmoeting op school. Ik had behoefte aan iemand die naar me luistert en er voor me is, maar niet continu vraagt hoe het met me gaat of bezig is met waar ik ben en wat ik doe. Britt helpt me daarbij.” Britt vult Esmée aan: “Ieder mens maakt dingen mee in zijn of haar leven. Juist ook in je jeugd. Dan is het fijn als je iemand hebt waarbij je je hart kunt luchten. Niet iemand uit je familie of vriendenkring, niet iemand die emotioneel betrokken is, maar iemand die wat verder van je afstaat.”

Onze hulp is laagdrempelig. Wij zijn geen therapeuten, maar maatschappelijk werkers. Wij zijn er voor kinderen en jongeren op het moment dat het nodig is.

De kracht van schoolmaatschappelijk werk

Wat Esmée fijn vindt aan schoolmaatschappelijk werk is de flexibiliteit. “Ik kan Britt appen wanneer ik daar behoefte aan heb”, zegt Esmée. “Ik kan delen wat ik kwijt wil en wanneer ik dat wil. Er zijn geen strakke lijntjes. Bovendien is de begeleiding laagdrempelig. Naast de hulp van Britt, loop ik ook bij de praktijkondersteuner via de huisarts. Het verschil is dat de begeleiding vanuit MWW flexibeler is en minder gericht is op therapie.” Britt geeft aan dat dat de kracht van schoolmaatschappelijk werk is. “Wij zijn geen therapeuten, maar maatschappelijk werkers. Jongeren willen soms om verschillende redenen niet altijd alles met familie of vrienden delen. Wij denken met hen mee en geven tips. Hun wens staat altijd centraal. Wij zijn er op het moment dat het nodig is. Ik kan dan langsgaan op school, we kunnen afspreken op ons kantoor, we kunnen ergens gaan wandelen of gewoon even appen. Er zijn tal van mogelijkheden, waarbij we altijd aansluiten op de behoefte van de jongere.”

Het mooiste werk dat er is

Britt is schoolmaatschappelijk werker op meerdere Walcherse scholen. “Op bijvoorbeeld CSW heb ik mijn eigen kantoor”, vertelt Britt. “Eens in de twee weken ben ik hier een vast dagdeel aanwezig. Het contact met de leerkrachten, intern begeleiders en ondersteuningscoördinatoren is daardoor heel goed. Want naast het begeleiden van de leerlingen kijken we ook altijd of we de school nog verder kunnen ondersteunen.” Een afwisselende baan dus! Britt: “Dat kan je wel zeggen. Het is het leukste werk dat er is. Ik vind het bijzonder dat ik het vertrouwen krijg om een periode uit het leven van een kind of jongere mee te lopen. Ze laten je toe en delen hun verhaal. Dat ik hen mag ondersteunen en met hen mee mag denken, vind ik mooi. Zo ook met Esmée. Door alle gesprekken en momenten samen met haar, kan ik me echt inleven in haar wereld. Dat geeft me energie!”

Hulp voor leerlingen, ouders en leerkrachten

Ben je een leerling en ervaar je problemen op school? Of ben je een ouder, leerkracht of intern begeleider en heb je een vraag aan onze schoolmaatschappelijk werkers? Neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Meer informatie
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact