Home Verhalen Op stap met de Zonnetrein: een dikke pluim waard

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Op stap met de Zonnetrein: een dikke pluim waard

Leen Hoogendoorn

Cliënt van Zorgstroom

“Je kunt gewoon je werk doen, of je kunt er alles aan doen om anderen het naar hun zin te maken.” Leen Hoogendoorn (89) uit Vlissingen leeft helemaal op als hij terugdenkt aan het dagje uit met de zonnetrein. Toen zijn vrouw een jaar geleden overleed, had Leen zelf ook zorg nodig. Sindsdien is Team Vlissingen Blauw onderdeel geworden van zijn leven.

Alleen is ook maar alleen

Leen verzorgde zijn zieke vrouw tot het echt niet meer ging. Ze moest naar het ziekenhuis. “Zelf ging ik daar op een gegeven moment ook aan onderdoor. Ik maakte lange dagen. Voordat ik het doorhad, lag ik zelf ook in een ziekenhuisbed. Ik was op”, vertelt Leen. “Nadat mijn vrouw overleden was, wilde mijn zoon niet dat ik nog langer alleen thuis zat zonder verzorging. Hij woont in het midden van het land en kan mij niet continu in de gaten houden. Dat Team Vlissingen Blauw nu een oogje bij mij in het zeil houdt, stelt hem gerust. En ik vind het ook fijn. Alleen is ook maar alleen.”

Mariska de Rooij en Leen Hoogendoorn

Ritje door Vlissingen

Leen vertelt verder: “In het begin had ik iedere dag verzorging nodig. Nu gaat het gelukkig een stuk beter met me. De thuiszorg komt nog twee keer per week langs om mij te verzorgen. Ik kijk altijd weer uit naar hun komst. De dames van Team Vlissingen Blauw zitten stuk voor stuk vol met enthousiasme.” Leen twijfelde dan ook geen moment toen hij werd uitgenodigd voor een dagje uit met de zonnetrein. Team Vlissingen Blauw ging in maart dit jaar op pad met ‘hun’ cliënten uit de binnenstad van Vlissingen. Buren en bekenden waren ook welkom.

Dit team doet zoveel meer. Ze zorgen niet alleen goed voor de cliënten, maar maken ook tijd vrij om er met hen op uit te gaan. Dat is toch geweldig?

“Het was een geweldige dag”, glundert Leen. “Wat ik zo mooi vond, is dat alles tot in de puntjes was geregeld. Ze pikten alle mensen die slecht ter been waren thuis op voor een ritje door Vlissingen, en brachten ze na afloop ook weer thuis. We konden de veranderingen van de stad eens van dichtbij bekijken en maakten twee rondjes over de boulevard. We sloten de dag af in ontmoetingscentrum De Herberg. Onder het genot van livemuziek van een accordeon dronken we een kopje koffie met gebak. Een gezellige afsluiter van een mooie, zonnige dag.”

Leen Hoogendoorn

Pluim van de dag

Dat Team Vlissingen Blauw dit uitje organiseerde, is volgens Leen een dikke pluim waard. Hij nomineerde het wijkteam voor de ‘Pluim van de dag’ van Omroep Zeeland. “Dit team doet zoveel meer. Ze zorgen niet alleen goed voor de cliënten, maar maken ook tijd vrij om er met hen op uit te gaan. Dat is toch geweldig?” Mariska de Rooij, wijkverpleegkundige in opleiding, werkt nu 14 jaar bij Zorgstroom en vindt het niet meer dan vanzelfsprekend. “Cliënten een gezellige dag bezorgen voelt voor mij niet als werk. Het maakt voor deze mensen zoveel verschil. Ze zitten vaak aan huis gekluisterd omdat ze slecht ter been zijn. Het samenbrengen van deze mensen kan dan erg waardevol zijn. Als ik ze tijdens zo’n dag samen zie genieten, geniet ik ook.”

Team Challenge

Het dagje uit met de zonnetrein zorgde ervoor dat Team Vlissingen Blauw de Team Challenge van 2017 won. “Het doel van deze challenge is om andere teams uit te dagen om zo zichtbaar en ondernemend mogelijk te zijn in de wijk”, legt Mariska uit. “Dat doen we door dagjes uit te organiseren zoals met de zonnetrein, door nog beter samen te werken met Vlissingse huisartsen, maar ook door de wijk zelf alerter te maken. We hebben vorig jaar bijvoorbeeld aan medewerkers van de Albert Heijn in het centrum gevraagd om ons direct te bellen als ze zien dat het niet goed gaat met een oudere. Zo helpen we de omgeving om signalen te herkennen. Samen zorgen we voor elkaar.”

wijkteam Vlissingen Blauw

Zelfsturende teams

Team Vlissingen Blauw is één van de teams van Zorgstroom dat sinds 2014 zelfsturend werkt. Het team van dertien vrouwen heeft sindsdien meer verantwoordelijkheden gekregen. De werkverdeling en financiën behoren nu ook tot hun taken. Natuurlijk wel binnen de richtlijnen die Zorgstroom hen geeft, maar ze zijn een stuk vrijer in hun keuzes. Door deze kortere lijnen staan ze dichter bij de cliënten. Zo regelen ze nu zelf wanneer een cliënt ’s morgens uit bed geholpen moet worden. Zij weten namelijk als geen ander welke cliënt waar behoefte aan heeft. Door intensief samen te werken als team en elkaars kwaliteiten te benutten, levert Team Vlissingen Blauw iedere dag weer de beste zorg aan hun cliënten.

Ook deel uitmaken van Team Vlissingen Blauw?

Bekijk onze vacatures!
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact