Home Verhalen Huishoudelijke hulp: meer dan alleen schoonmaken

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Huishoudelijke hulp: meer dan alleen schoonmaken

Jeanine van Galen

Huishoudelijke hulp

Een schoon en opgeruimd huis vindt iedereen fijn. Zeker als het niet meer lukt om zelf het huishouden te runnen. Onze huishoudelijke hulpen staan daarom altijd voor onze cliënten klaar. Ze maken niet alleen schoon, maar zijn voor veel cliënten ook een belangrijke schakel met de buitenwereld. Mevrouw Guyt (96) deelt al vier jaar lief en leed met Jeanine van Galen, huishoudelijke hulp bij Zorgstroom. Inmiddels hebben ze een bijzondere band opgebouwd.

Meer dan welkom

“Vanaf het eerste moment had ik al een klik met Jeanine”, glundert mevrouw Guyt. Ze was één van de eerste bewoners van het woonzorgcentrum Hof ter Veste. Vanuit haar woonkamer kijkt ze uit op het Middelburgse Bolwerk. Mevrouw Guyt: “Ik woon hier al zo’n 20 jaar met plezier. Helaas is mijn man drie jaar geleden overleden. Dan kom je er alleen voor te staan.” Gelukkig heeft ze nog een zoon en een dochter, maar daar kan ze ook niet altijd op terugvallen. “Mijn zoon is jaren geleden naar Amerika geëmigreerd en mijn dochter woont verderop in het land. Met haar drukke baan kan ze hier ook niet iedere dag op de stoep staan om mij te helpen”, vertelt mevrouw Guyt. Daarom is de hulp van Jeanine meer dan welkom: “Jeanine komt twee keer per week langs. Ze houdt mijn huis spik en span, maar helpt me ook met allerlei klusjes die ik zelf niet meer kan.”

Verhaal mevrouw Guyt

Stapje extra

Die klusjes variëren volgens Jeanine van het vervangen van een lamp tot ophangen van de kerstversiering. Jeanine: “Maar ik ga ook weleens met mevrouw Guyt op stap. Laatst vroeg ze bijvoorbeeld of ik met haar mee wilde gaan naar de opticien voor een nieuwe bril. Dat hoort eigenlijk niet thuis in mijn takenpakket, maar ik doe het graag en ik merk dat mevrouw Guyt geniet als ze even buiten de deur komt.” Jeanine komt vaak over de vloer bij cliënten die in een sociaal isolement zitten. “Kinderen wonen vaak ver weg en ook hun vriendenkring krimpt steeds verder in. Voor sommige mensen ben ik zelfs het enige contact met de buitenwereld. Daarom vind ik het zo belangrijk om af en toe nét een stapje extra te zetten en hen te verwennen.”

Het is fijn om af en toe een praatje te maken en je verhaal kwijt te kunnen. Als ik ergens mee zit, staat Jeanine altijd voor me klaar!

Belangrijke schakel

Juist doordat huishoudelijke hulpen wekelijks bij cliënten over de vloer komen en een vertrouwensband met hen opbouwen, zijn ze een belangrijke schakel binnen de zorg. Jeanine: “Je brengt veel tijd door samen. Dit zorgt ervoor dat ik het hele plaatje in de gaten kan houden. Wanneer ik signaleer dat een cliënt achteruit gaat of meer zorg nodig heeft, bespreek ik dat direct met de verzorging, verpleging en met de collega’s op kantoor.” Voor cliënten is die vertrouwensband ook erg waardevol. Mevrouw Guyt: “Het is fijn om af en toe een praatje te maken en je verhaal kwijt te kunnen. Als ik ergens mee zit, staat Jeanine altijd voor me klaar!”

Verhaal mevrouw Guyt

Vertrouwensband

Een vertrouwensband opbouwen klinkt mooi, maar dat is volgens Jeanine niet voor iedereen weggelegd: “Het moet bij je passen. Ondanks dat ik een enorm zorgzaam persoon ben, kan ik mezelf er gelukkig ook goed voor afsluiten aan het einde van de dag. Dat is echt belangrijk, omdat je soms heftige momenten meemaakt. Onlangs is een cliënt overleden waar ik lief en leed mee deelde. We waren erg close; ik zag haar echt als een vriendin. Na haar overlijden moest ik direct verder met een nieuwe cliënt. Die momenten zijn zwaar, maar het zorgt er ook voor dat je zelf weer onder de mensen komt en het een plekje kan geven.”

Huishoudelijke hulp nodig?

Kent u iemand die wel wat hulp in het huishouden kan gebruiken? Of lukt het u niet meer om uw huis schoon en netjes te houden? Zorgstroom biedt huishoudelijke hulp voor iedereen.

Wil je graag aan de slag als huishoudelijk hulp? We ontmoeten je graag!

Meer informatie
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact