Home Verhalen Het warme bad van Dagbesteding Paauwenburg

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Het warme bad van Dagbesteding Paauwenburg

Brigitte Diriye

Welzijnsmedewerker

“Mensen laten opbloeien en hen een thuisgevoel geven. Dat is iedere dag weer ons doel”, vertelt Brigitte Diriye. Als welzijnsmedewerker bij Dagbesteding Paauwenburg tovert ze al zo’n twaalf jaar een glimlach op het gezicht van veel bewoners uit Vlissingen en Oost-Souburg.

Brigitte: “Ons team bestaat uit twee welzijnsmedewerkers, drie assistent medewerkers welzijn, vrijwilligers en een stagiaire. Samen zorgen we ervoor dat mensen een zinvolle dagbesteding hebben.” Dagbesteding Paauwenburg is bedoeld voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen, of thuis hulp krijgen van een mantelzorger. Het is de enige dagbestedingslocatie van Zorgstroom die geen onderdeel uitmaakt van een zorglocatie. “We zitten midden in de wijk, naast het wijkcentrum ‘De Burgerij’. Dat maakt het zo uniek. Het is kleinschalig en dat vinden veel mensen fijn. De drempel om langs te komen is op deze manier veel lager.”

Door hen het gevoel te geven dat ze ertoe doen, bloeien mensen helemaal op.

Grip op het leven

Iedereen die bij Dagbesteding Paauwenburg binnenkomt, heeft behoefte aan een andere invulling van hun dag. “Maar het zijn wel vaak mensen met dezelfde problematiek”, legt Brigitte uit. “We begeleiden mensen met dementie, maar ook mensen met lichamelijke of sociale problemen. Vaak zijn deze mensen niet meer in staat om zelfstandig aan activiteiten deel te nemen. Wij helpen hen om weer grip te krijgen op hun leven.” Brigitte ziet dat mensen steeds eenzamer worden: “Mensen blijven langer thuis wonen. Soms met zorg aan huis of ondersteuning van een mantelzorger, maar dat is niet altijd het geval. Zeker wanneer hun partner overlijdt, komen ze in een steeds kleiner wereldje terecht.”

Dagbesteding op maat

Bij Dagbesteding Paauwenburg doorbreken ze dat patroon. Van tien uur ’s morgens tot vier uur ’s middags is de woonkamer aan de Van Hogendorpweg 60 in Vlissingen gezellig gevuld. Brigitte: “In de ochtend nemen we samen de krant door onder het genot van een kopje koffie of thee. Voorafgaand aan de lunch doen we een geheugenactiviteit. Na de warme maaltijd, die de mensen zelf uitkiezen via Tafel Thuis, krijgen ze de ruimte om even te doen waar zij zelf behoefte aan hebben. Terwijl de een het lekker vindt om een dutje te doen in de rustruimte of te relaxen in de huiskamer, geniet de ander juist van het maken van een puzzel of het lezen van een boek. En de actievelingen benutten dit moment om een heerlijke wandeling te maken met een van onze medewerkers of vrijwilligers. Tijdens zo’n wandeling of puzzel peilen we natuurlijk ook of het goed met iemand gaat. Op deze manier geven we iedereen persoonlijke aandacht.”

Dagbesteding Paauwenburg

Focussen op kwaliteiten

De middag staat vaak in het teken van spelletjes en creatieve activiteiten. “Onze groep is dol op bingo, sjoelen, knutselen en zingen. Door hen het gevoel te geven dat ze ertoe doen, bloeien mensen helemaal op. Mensen die normaal gesproken moeilijk uit hun woorden komen, zingen juist uit volle borst liedjes mee”, zegt Brigitte trots. “Dat geeft ons telkens weer de bevestiging dat een positieve benadering helpt. In plaats van te blijven hangen in wat mensen niet meer kunnen, focussen wij juist op hun kwaliteiten. Iedereen is hierin uniek en daar spelen we op in.”

Familiegevoel

Door een zinvolle dagbesteding en het aanbrengen van structuur, ziet het team van Dagbesteding Paauwenburg mensen snel veranderen. “In plaats van de hele dag thuis door te brengen in hun stoel, doen mensen nu weer sociale contacten op. Dat is zó belangrijk”, benadrukt Brigitte. “Het leuke is dat ze elkaar echt zien als één grote familie. En dat we het als team goed met elkaar kunnen vinden, heeft ook een positief effect op de groep. Ze zeggen altijd dat ze bij ons iedere dag weer in een warm bad terechtkomen. Daar doe je het toch voor?”

Deelnemen aan Dagbesteding Paauwenburg

Kent u iemand die nog thuis woont en baat heeft bij deze vorm van dagbesteding? Neem dan contact op met de casemanager of het team van Dagbesteding Paauwenburg. Zij laten u graag kennismaken met de gezellige groep van deze dagbestedingslocatie in Vlissingen.

Neem contact op
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact