Home Verhalen Hart voor de zorg: ‘Het mensgerichte aan het vak vind ik geweldig’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Hart voor de zorg: ‘Het mensgerichte aan het vak vind ik geweldig’

Marjan Kruit

Voormalig wijkziekenverzorgende

Als er iemand een hart voor de zorg heeft, dan is het Marjan Kruit (66) wel. Na ruim 48 jaar in de zorg te hebben gewerkt, ging ze in september 2020 met pensioen. Ze nam met pijn in haar hart afscheid van Team Vlissingen Blauw: het hechte wijkteam waar Marjan jarenlang als wijkziekenverzorgende werkte. We blikken samen met Marjan terug op haar zorgcarrière.

Zuster of kapster

Marjan wist al van jongs af aan dat ze in de zorg wilde werken. “Als kind droomde ik van een baan als zuster of kapster. Uiteindelijk heb ik voor de zorg gekozen, alhoewel ik nog steeds iets met kapsels heb. Als ik iemand tegenkom met mooi lang haar, wil ik dat het liefst meteen opsteken”, lacht Marjan. Op haar achttiende startte ze als ziekenverzorgende in het ziekenhuis. Ook werkte ze in verschillende verpleeghuizen met cliënten die lichamelijke of psychische zorg nodig hadden. Marjan: “In 1992 begon ik bij Zorgstroom. De thuiszorg stond toen nog in de kinderschoenen. Ik werkte drie dagen per week en draaide dagdiensten in heel Vlissingen. Ons team was destijds in de hele regio actief. Ook was er toen nog geen sprake van zelfsturing. Tegenwoordig is dat veel beter georganiseerd.”

Passie voor de thuiszorg

In 2002 besloot Marjan om weer in het ziekenhuis te gaan werken. Marjan: “De ziekenhuiszorg bleef me toch altijd boeien. Ik ging aan de slag op de longafdeling van het ADRZ. Daar heb ik in vier jaar tijd enorm veel geleerd. Het was goed om weer eens bij een andere zorginstelling ervaring op te doen en mijn kennis te verbreden. Toch miste ik de thuiszorg al snel. Dit was – en is nog steeds – mijn passie. Ik keerde terug naar Zorgstroom en ben daar nooit meer weggegaan.”

Achter iedere voordeur schuilt een ander verhaal. Het mooie aan de thuiszorg is dat je echt bij mensen thuis te gast bent en ook vaak met open armen wordt ontvangen.

Bewogen levens en boeiende verhalen

Wat de thuiszorg volgens Marjan zo bijzonder maakt? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. Marjan: “Het mensgerichte aan het vak vind ik geweldig. Achter iedere voordeur schuilt een ander verhaal. Het mooie aan de thuiszorg is dat je echt bij mensen thuis te gast bent en ook vaak met open armen wordt ontvangen. Als wijkziekenverzorgende kwam ik bij allerlei mensen over de vloer. Mensen met bewogen levens en boeiende verhalen. Zo verzorgde ik cliënten die het thuis goed hadden, maar kwam ik ook bij cliënten over de vloer waar het tegenovergestelde werkelijkheid was. Van gezinnen die amper konden rondkomen tot aan daklozen die in het Witte Huis verbleven. Uiteindelijk is het doel bij iedere cliënt hetzelfde: de best mogelijke zorg leveren. Daar maakte ik me graag hard voor.”

Er was niemand om haar uitvaart te regelen. Deze taak hebben mijn collega en ik op ons genomen. We zochten samen de muziek uit en gaven
haar een waardig afscheid.

Bijzondere vertrouwensband

Hoewel Marjan bijna 50 jaar in de zorg heeft gewerkt, ging ze nooit met tegenzin naar haar werk. “Je komt zoveel schrijnende situaties tegen. De eenzaamheid gaat soms door merg en been”, vertelt Marjan. Zo verzorgde ze jarenlang een cliënt die erg eenzaam was en geen familie of vrienden meer had. “Alleen mijn collega en ik kwamen nog bij deze mevrouw op bezoek. Dan blijkt maar weer dat Zorg Thuis veel meer is dan alleen de zorgverlening. Deze mevrouw vond het erg fijn om haar verhaal bij ons kwijt te kunnen en keek iedere dag weer uit naar onze komst. Je bouwt echt een vertrouwensband met iemand op. Als ik na mijn bezoek een glimlach op haar gezicht had getoverd, was ook mijn dag weer goed. Op een gegeven moment kwam deze mevrouw helaas te overlijden. Dan wordt eenzaamheid pas pijnlijk duidelijk. Er was niemand om haar uitvaart te regelen. Deze taak hebben mijn collega en ik op ons genomen. We zochten samen de muziek uit en gaven haar een waardig afscheid. Dat is iets wat me altijd bij zal blijven.”

Fijne werkgever

Door langdurige gewrichtsklachten besloot Marjan om – na 24 dienstjaren bij Zorgstroom – met pensioen te gaan. Marjan: “Het was een lastige beslissing. Ik had graag nog wat langer doorgewerkt, want mijn werk was echt mijn passie. Maar mijn lichaam gaf helaas aan dat het genoeg was. Zorgstroom is echt een goede werkgever voor mij geweest. Het voelde altijd vertrouwd, als mijn tweede thuis. De lijnen zijn kort: zelfs de bestuurder maakt tijd voor je vrij als je ergens tegenaan loopt. Ook mijn collega’s hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en staan altijd voor iedereen klaar. Voor onze cliënten, maar ook voor elkaar. Dat is iets om trots op te zijn en dat ga ik enorm missen.”

Werken bij Zorg Thuis

Heb je net als Marjan een hart voor de zorg en wil je graag iets betekenen voor anderen? Dan is Zorgstroom op zoek naar jou!

Bekijk onze vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact