Home Verhalen Eropuit met de duofiets: ‘Voorbijgangers zwaaien altijd naar ons!’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Eropuit met de duofiets: ‘Voorbijgangers zwaaien altijd naar ons!’

Sjaan Buijs

Bewoner Hof 't Seijs

Heerlijk in de buitenlucht op pad met de duofiets. Het is de favoriete bezigheid van Sjaan Buijs (82). Sinds de komst van de duofiets van Hof ’t Seijs maakt ze iedere twee weken een ritje met haar dochter. En daar geniet ze volop van.

“Vroeger hadden wij geen auto”, vertelt Sjaan. “Mijn man had problemen met zijn ogen en ik had geen rijbewijs. Ik heb daarom altijd alles met de fiets gedaan. Dat vond ik heerlijk!” De man van Sjaan is inmiddels overleden. Toen ze vijf jaar geleden een herseninfarct kreeg, was het te gevaarlijk om nog op de fiets te stappen, legt ze uit: “Met mijn rechteroog zie ik niets meer. Het is dan niet verantwoord om nog zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. De duofiets is voor mij daarom echt een uitkomst!”

Sparen voor iets moois

Sjaan woont sinds de opening van Hof ’t Seijs in 2013 in het woonzorgcentrum in Middelburg. Na de opening gingen medewerkers en vrijwilligers op zoek naar iets moois voor de bewoners om voor te sparen. Petra Fiktorie, welzijnsmedewerker bij Zorgstroom: “We waren er al snel uit dat de duofiets een mooi cadeau was voor onze bewoners. Op deze manier gaan ze zelf sneller op pad en blijven ze in beweging.”

In plaats van een verjaardagscadeau te kopen, doneerden familieleden een bedrag voor de duofiets.

Geld ophalen

Een duofiets is een flinke investering en kost zo’n 6.000 euro. Om dit bedrag bij elkaar te sparen, organiseerde Hof ’t Seijs allerlei activiteiten om geld op te halen. “Samen met Stichting Griffioen ‘De Wijk’ organiseerden we een marktroute waarbij buurtbewoners spullen verkochten vanuit hun voortuin of garage. Ook op de Winterfair van Hof ’t Seijs kon je van alles kopen. De opbrengst ging in de pot voor de duofiets”, vertelt Petra. En met de opbrengst van het ophalen van oud papier schonk De Middelburgse kerk ‘De Morgenster’ het resterende geldbedrag. Maar ook familie, personeel, vrijwilligers en vrienden van bewoners hebben hun steentje bijgedragen: “In plaats van een verjaardagscadeau te kopen, doneerden ze een bedrag voor de duofiets. Op deze manier spaarden ze mee voor een mooi doel voor de bewoners van Hof ’t Seijs.”

Verhaal duofiets

Vriendinnen bezoeken

De duofiets valt erg in de smaak bij Sjaan. Zodra het mooi weer is, stapt ze samen met haar dochter Ria Struik (59) op de fiets. Ria: “Het is leuk om te zien dat mijn moeder daar zo van geniet. Haar wereld wordt groter door er af en toe op uit te gaan. We brengen geregeld een bezoekje aan haar vriendinnen. Dit vinden ze geweldig! En ook de huisarts wist niet wat hij hoorde toen mijn moeder tijdens een controle vertelde dat we met de fiets waren gekomen. Die reacties zijn erg leuk.” Ook op straat hebben Sjaan en Ria veel bekijks. “Voorbijgangers zwaaien altijd naar ons”, lacht Sjaan. “Een duofiets zie je natuurlijk ook niet iedere dag voorbij komen op het fietspad.”

Plekjes van vroeger

Op de vraag wat haar favoriete rondje is, antwoordt Sjaan: “Ik ga het liefst naar Veere, waar mijn moeder is opgegroeid. Als kind kwam ik daar vaak. We speelden in het water naast de Campveerse Toren. Het is erg leuk om samen met Ria naar die plekjes van vroeger te fietsen. Vooral in de zomer is dat heerlijk. Dan pakken we de B-weggetjes, omdat het fietspad vaak wat lawaaiig is. Ik weet nu hoe de fietsknooppunten werken; een mooi systeem! Langs natuurgebieden is het mooi en rustig fietsen, omdat je daar met de auto niet mag komen. En met de duofiets stop je gemakkelijk even om van het plattelandsuitzicht te genieten.”

Verhaal duofiets

Upgrade met rollator

Dat de duofiets een feit is, wil niet zeggen dat Hof ’t Seijs nu stopt met sparen. Petra: “Het is een groot apparaat dat ook onderhoud nodig heeft. Daar houden we nu alvast geld voor apart. Ook sparen we verder voor een upgrade waarbij je een rollator mee kunt nemen. Dan kunnen bewoners die niet zonder rollator kunnen lopen met de duofiets naar de stad om te winkelen. En dan is het ook mogelijk om onderweg te stoppen voor een heerlijke wandeling!”

Als vrijwilliger op pad met de duofiets

Niet iedere bewoner van Hof ’t Seijs heeft familie om met de duofiets eropuit te gaan. Als vrijwilliger kun je deze rol vervullen door af en toe met een bewoner een rondje te fietsen. Lijkt dit je wat? Neem contact met ons op!

Vrijwilliger worden
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact