Home Verhalen Een Zorgstroom familie met passie voor de zorg

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Een Zorgstroom familie met passie voor de zorg

Familie Van den Berg

Diverse functies Wonen & Zorg

Als er iemand een echte Zorgstroom ambassadeur is, dan is het Willemien van den Berg – Geuze (41) wel. Ze werkt al bijna 25 jaar als verzorgende IG op diverse woonzorglocaties. Willemien is na al die jaren niet meer weg te denken op de werkvloer. Inmiddels heeft ze haar drie dochters Amy (18), Liza (16) en Lotte (16) en haar zoon Collin* (20) ook enthousiast gemaakt over het vak. Willemien en haar dochters vertellen over hun passie voor de zorg.

Wonen en zorg

Jarenlang was verpleegcentrum Buitenrust haar vaste stek. Sinds kort werkt Willemien bij Nieuw-Sandenburgh, waar ze voornamelijk nachtdiensten draait. Willemien: “Het verzorgen van bewoners is mij echt op het lijf geschreven. Ik heb vanaf het begin van mijn zorgcarrière bij verpleegcentrum Buitenrust gewerkt. Twaalf jaar geleden heb ik een korte uitstap gemaakt naar de thuiszorg, maar ik keerde al snel weer terug naar Buitenrust. De combinatie van wonen en zorg past gewoon het best bij mij.”

Van snuffelstage naar huiskamerdienst

Liza en Lotte – een eeneiige tweeling – volgen allebei de opleiding Verzorgende IG. Toen ze op zoek moesten naar een snuffelstage, was de keuze voor Zorgstroom snel gemaakt. “De verpleeghuiszorg is ze met de paplepel ingegoten. Ik nam mijn kinderen in het weekend af en toe mee naar mijn werk. Ze vonden het enig om te helpen en deelden bijvoorbeeld koekjes uit aan bewoners. Dit heeft denk ik toch indruk op ze gemaakt. Toen ik met het idee kwam om stage te lopen bij Buitenrust, waren Liza en Lotte direct enthousiast”, blikt Willemien terug. Na de snuffelstage op een somatische afdeling had de tweeling de smaak te pakken. Ze konden aan de slag in de huiskamerdienst, waar ze allerlei activiteiten organiseren en bewoners helpen met eten en het lezen van de krant.

Van jongs af aan heb ik aan ze meegegeven dat het verzorgen van hulpbehoevende opa’s en oma’s heel belangrijk is.

Trots

Amy volgt de opleiding Kindprofessional. Ze heeft sinds een aantal maanden een bijbaan als verzorgingsassistent bij Nieuw-Sandenburgh. Amy: “Ik heb altijd al graag in de ouderenzorg willen werken. Mijn moeder vertelde er zo enthousiast over. Toen ik hoorde dat ik bij Nieuw-Sandenburgh aan de slag kon, was ik echt blij!” Willemien is trots dat ze haar passie voor de zorg heeft over kunnen brengen op haar kinderen. “Van jongs af aan heb ik aan ze meegegeven dat het verzorgen van hulpbehoevende opa’s en oma’s – zoals ik de cliënten toen noemde richting mijn kinderen – heel belangrijk is. Nu zie ik die passie echt terug in het werk van mijn dochters en zoon. Dat maakt me ontzettend trots”, benadrukt Willemien.

Ervaringen delen

Het gezin leert veel van elkaar. “Mijn man zegt er natuurlijk weleens iets van als we het aan de keukentafel wéér over Zorgstroom hebben. Maar dat hoort er nu eenmaal bij”, lacht Willemien. Lotte vult aan: “Iedere avond nemen we de dag met elkaar door. Zo kunnen we onze ervaringen delen en elkaar tips geven. Denk aan het omgaan met bewoners; in sommige situaties is dit best lastig. Het is dan fijn om dit met elkaar te bespreken.”

Als ik spelletjes organiseer en een huiskamer vol lachende bewoners zie, dan is mijn doel bereikt. Dit is voor mij een teken dat ze zich op hun gemak voelen.

Welzijn en geluk bewoners

Voor Willemien staan het welzijn en geluk van de bewoners voorop in haar werk: “Ik vind het belangrijk dat onze bewoners zich gezien en gehoord voelen. Dit doen we door per bewoner te kijken wat iemand nodig heeft. Ook is oog voor detail essentieel om bewoners op hun gemak te stellen. Zo vraag ik op de dag dat iemand bij ons intrekt direct waar ze hebben gewoond en hoe hun kinderen heten. Wanneer iemand in een later stadium – door bijvoorbeeld dementie – achteruit gaat, voelt het voor de cliënt direct vertrouwd als we het over ‘vroeger’ hebben. Als ik daar voor kan zorgen, geeft dat me een goed gevoel.” Ook bij haar dochters staat het geluk van de bewoners voorop. Amy: “Als ik spelletjes organiseer en een huiskamer vol lachende bewoners zie, dan is mijn doel bereikt. Dit is voor mij een teken dat ze zich op hun gemak voelen.”

Toekomst

Dat Liza en Lotte verder willen in de ouderenzorg staat vast. Voor Amy liggen alle opties nog open: “Dat de zorg bij mij past is iets wat zeker is. Het lijkt mij juist erg interessant om ook andere kanten van de zorg te ontdekken, zoals het bieden van opvoedhulp of ondersteuning in rouwverwerking. Hier ga ik me de komende jaren in verdiepen.” Willemien zit voorlopig op haar plek bij Nieuw-Sandenburgh. Willemien: “Mijn werk verveelt nooit. Je hebt natuurlijk altijd te maken met veranderingen in de zorg, maar aan de zorg voor de bewoners verandert niets. Het is een dankbaar beroep!”

* Zoon Collin is ook onderdeel van de Zorgstroom familie, maar is niet geïnterviewd. Op dit moment studeert hij Bestuurskunde aan de universiteit in Rotterdam. Dit kon hij niet meer combineren met zijn vakantiebaan bij woonzorgzorgcentrum Hof Mondriaan. Wie weet kunnen we hem op een later moment weer bij Zorgstroom verwelkomen.

Werken bij Zorgstroom

Wil jij ook graag iets betekenen voor anderen? En heb je affiniteit met de ouderenzorg? Dan is Zorgstroom op zoek naar jou!

Bekijk onze vacatures
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact