Home Verhalen De meerwaarde van huishoudelijke hulp: ‘Juist dat gesprekje is zo belangrijk’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

De meerwaarde van huishoudelijke hulp: ‘Juist dat gesprekje is zo belangrijk’

Martine van Sluijs & Nicoletta Hubregtse

Huishoudelijke hulpen

Martine van Sluijs (31) en Nicoletta Hubregtse (51) werken allebei sinds juli 2020 als huishoudelijke hulp bij Zorgstroom. Hoewel dat nog niet heel lang is, zijn ze nu al van grote betekenis voor hun cliënten. En dat contact gaat veel verder dan alleen het schoonmaken van hun huis. Martine: “Naarmate je wat langer bij je cliënten thuiskomt, word je onderdeel van hun huishouden.”

Meer dan alleen schoonmaken

Voordat Martine en Nicoletta hun carrière bij Zorgstroom begonnen, werkten beide dames in de detailhandel. Ervaring in de zorg hadden ze niet. “Ik heb geen hekel aan het huishouden”, vertelt Nicoletta. “Ik poetste altijd al bij mijn oudere tante en bij mijn opa en oma. Dat vond ik erg leuk om te doen. Ik werkte inmiddels al zo lang bij een drogist en wilde iets anders, een nieuwe uitdaging. Daarom solliciteerde ik bij Zorgstroom.” Martine werd nieuwsgierig door de verhalen van een vriendin: “Zij werkte al als huishoudelijke hulp bij Zorgstroom en was erg positief over haar werk. In mijn vorige banen merkte ik dat ik het erg leuk vond om juist met oudere mensen om te gaan. Ik vond het alleen vluchtig werk, er was niet echt tijd voor een gesprekje met de klant. Terwijl zo’n gesprekje heel belangrijk kan zijn. Juist dat vind ik terug in mijn werk als huishoudelijke hulp. Je komt wekelijks bij je cliënten thuis, zorgt dat hun huis schoon en opgeruimd is, leert ze kennen en bouwt een band met elkaar op. Daarnaast is het zelfstandig en flexibel werk. Je bent heel vrij, dat vind ik fijn.”

Een lichtpuntje

Dat je als huishoudelijke hulp veel meer doet dan alleen schoonmaken, hadden Martine en Nicoletta al snel door. “Toen ik solliciteerde bij Zorgstroom, dacht ik dat ik vooral mensen ging helpen door ze te ondersteunen in het huishouden”, zegt Nicoletta. “Maar ik merk dat ik voor mijn cliënten veel meer ben dan alleen een huishoudelijke hulp. Ze hebben behoefte aan een babbeltje, je bent een luisterend oor. Dat vind ik zo’n dankbaar gevoel. Daar kan geen winkel tegenop!” Martine vult Nicoletta aan: “Natuurlijk zijn we ervoor om de woning van onze cliënt spik en span te houden. Maar we zijn vooral hun praatpaal. Soms zijn wij het enige bezoek in de week. Dat wij wekelijks bij onze cliënten thuiskomen, geeft ze rust en iets om naar uit te kijken. We zijn een lichtpuntje. Je bouwt samen een vertrouwensband op en wordt steeds meer in hun huishouden betrokken.”

Groeien binnen Zorgstroom

Zowel Martine als Nicoletta hebben hun vaste adresjes, waar ze iedere week langsgaan. Zo komen ze bij ouderen over de vloer met dementie. Of bij een gezin, waar een gezinslid ernstig ziek is. Iedere cliënt en zijn of haar situatie is weer anders. Die diversiteit is fijn, maar vraagt ook om een andere benadering. Om een stevig houvast te bieden in het werk en in de situaties die huishoudelijke hulpen dagelijks tegenkomen, biedt Zorgstroom de opleiding ‘Professionalisering Thuishulpen’. Martine gaat deze opleiding volgen. “Ik kijk er erg naar uit. Hiervoor had ik nog geen ervaring in de zorg. Je vraagt je dan wel eens af wat je in een bepaalde situatie het beste kunt doen. Deze opleiding gaat daar zeker bij helpen. Ik vind het ook mooi dat Zorgstroom deze kans biedt. Dat je ook zonder zorgachtergrond een opleiding kunt volgen en je jezelf binnen een organisatie verder kunt ontwikkelen, is fantastisch en zeker niet vanzelfsprekend.”

Dat wij wekelijks bij onze cliënten thuiskomen, geeft ze rust en iets om naar uit te kijken. We zijn een lichtpuntje.

Een wereldbaan

Naast het ondersteunen in de huishoudelijke taken, zetten Martine en Nicoletta graag een stapje extra voor hun cliënten. Nicoletta: “Uiteraard zorg ik dat het huis van mijn cliënten aan kant is. Maar ik vind het ook fijn om een stapje extra te zetten, zoals het aanvegen van de tuin. Laatst heb ik zilver en koper gepoetst. Dat had ik daarvoor nog nooit gedaan. Voor mij is het een kleine moeite én ik maak mijn cliënt er erg blij mee.” Zowel Martine als Nicoletta zijn het erover eens dat het in hun werk allemaal draait om vertrouwen. “En als je eenmaal dat vertrouwen gewonnen hebt, geeft dat zo’n speciaal gevoel”, vertelt Nicoletta. “Het is ontzettend dankbaar werk. En hoe bijzonder is het als je cliënten tegen je zeggen dat ze zo blij worden van jouw hulp en zelfs zingend de deur voor je open doen? Dan heb je toch een wereldbaan!”

Huishoudelijke hulp nodig?

Kent u iemand die wel wat hulp in het huishouden kan gebruiken? Of lukt het u niet meer om uw huis schoon en netjes te houden? Zorgstroom biedt huishoudelijke hulp voor iedereen.

Meer informatie
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact