Home Verhalen De kracht van complementaire zorg

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

De kracht van complementaire zorg

Nathalie Rosseel

Verpleegkundige complementaire zorg

Naast onze reguliere zorgverlening, hebben sommige cliënten behoefte aan complementaire zorg. Bij deze aanvullende zorg ligt het accent voornamelijk op de ondersteuning en verbetering van de kwaliteit van het leven van de cliënt. Nathalie Rosseel (47) uit Hansweert is Verpleegkundige complementaire zorg bij Zorgstroom en zet zich met veel passie en toewijding in voor haar cliënten. Ze legt uit wat complementaire zorg precies inhoudt en wat de effecten hiervan kunnen zijn.

Angst, pijn en onrust verminderen

Complementaire zorg is een begrip dat bij veel mensen – ook in de zorg – misschien nog vrij nieuw of onduidelijk is. Deze vorm van zorg gaat uit van een holistische benadering. Hierbij staan de mentale, emotionele, lichamelijke, spirituele en sociale behoeften van de zorgvrager centraal. Nathalie: “Ik zet natuurlijke therapieën in, waarbij warmte, aandacht en welbevinden voorop staan. Door deze therapeutische afleiding kunnen klachten zoals angst, pijn en onrust verminderen.” Het zijn eenvoudige en korte interventies, die in principe alle zorgmedewerkers kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan aromazorg, het inzetten van muziek, een zachte aanrakingsmassage of koele buikwassing. Complementaire zorg wordt vaak ingezet voor cliënten met onbegrepen gedrag, zoals dementie.

Verpleegkundige complementaire zorg

Succesvolle proeffase

Nathalie liep er tijdens haar opleiding tot Verzorgende IG tegenaan dat er weinig ruimte was voor fysiek contact met cliënten, zoals zachte aanraking. Door haar achtergrond in de holistische zorg is dit voor haar erg belangrijk. Nadat ze een tijdje als verpleegkundige werkte, startte Nathalie in 2018 met een proeftraject binnen Zorgstroom. Dit proeftraject had als doel om complementaire zorg onderdeel uit te laten maken van de zorg binnen Wonen en Zorg. Na een succesvolle proeffase werd Nathalie aangenomen als de eerste Verpleegkundige complementaire zorg binnen Zorgstroom. Een mooie uitdaging! De afgelopen jaren werd complementaire zorg verder uitgerold op de verschillende verpleegafdelingen. Nathalie heeft hierin nog steeds een belangrijke rol.

Adviserende rol

Naast het bieden van complementaire zorg aan cliënten heeft Nathalie ook een adviserende rol. Nathalie: “Ik kijk samen met het behandelteam waar een cliënt behoefte aan heeft. Vervolgens geef ik instructies aan de betrokken zorgmedewerkers op de afdeling om korte complementaire interventies uit te voeren.” Haar adviserende rol zet ze ook op grotere schaal in. Nathalie geeft namelijk workshops over complementaire zorg aan de teams van diverse afdelingen, thuiszorgmedewerkers, vrijwilligers, hospiceverpleegkundigen én binnenkort ook aan leerlingen van diverse zorgopleidingen. Op deze manier draagt ze haar kennis over en wordt complementaire zorg een steeds groter onderdeel van de zorg die Zorgstroom biedt.

Door een complementaire interventie zijn cliënten vaak de hele avond meer ontspannen. Dit zorgt ook voor meer rust bij de collega’s.

De positieve invloed van Reiki

Mevrouw Heijnen – bewoonster van Hof Mondriaan – hecht veel waarde aan de complementaire zorg van Nathalie. Door haar hersentumor heeft ze veel last van haar evenwicht: “Het voelt alsof ik constant heen en weer schommel.” Mevrouw Heijnen heeft in het verleden zelf positieve ervaringen met Reiki gehad, waardoor het idee ontstond om een sessie met Nathalie in te plannen. Het doel van Reiki is om het oorspronkelijke evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Nathalie werkt tijdens een Reiki-sessie met haar handen, waarbij het lichaam met een veronderstelde vorm van levensenergie wordt behandeld. Voor mevrouw Heijnen werkt dit erg rustgevend. Ook merkt ze dat dit een positieve invloed heeft op haar evenwicht. “Na een sessie met Nathalie voelt het alsof ik in een heel nieuw jasje zit! Ook de schommelingen werden meteen minder heftig”, vertelt mevrouw Heijnen tevreden. Ook Nathalie ziet het positieve effect bij haar terug: “Sinds ik mevrouw Heijnen om de week behandel, is ze enorm gegroeid. Ze stelt zich meer open en is daarnaast ook minder angstig.”

Reiki complementaire zorg

Collega’s ontzorgen

Wat het werk voor Nathalie zo dankbaar maakt? “Dat ik voor zowel de cliënten die het écht nodig hebben als mijn collega’s de kwaliteit van leven kan verhogen. Door een complementaire interventie zijn cliënten vaak meer ontspannen en dus minder onrustig. Dit zorgt er vervolgens ook voor dat collega’s meer rust krijgen tijdens hun dienst”, legt Nathalie uit. Nathalie merkt dat sommige collega’s haar werk nog steeds als zweverig of spiritueel zien. Nathalie: “Ik hoop dat uiteindelijk alle collega’s binnen Zorgstroom complementaire zorg zien als onderdeel van het behandelplan. Dat is mijn grootste doel voor de toekomst.” Gelukkig merkt Nathalie dat ze door haar inzet en enthousiasme de afgelopen jaren steeds meer respect voor haar werk heeft gekregen!

Meer weten over complementaire zorg?

Wilt u meer informatie over complementaire zorg binnen Zorgstroom? Wij vertellen u er graag meer over!

Contact opnemen
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact