Home Verhalen ‘De knop moest om: ik wilde graag een nieuwe start maken’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

‘De knop moest om: ik wilde graag een nieuwe start maken’

Zarif

Cliënt Maatschappelijk Werk Walcheren

Zo’n twintig jaar geleden emigreerde Zarif* (55) uit Pakistan naar Nederland. Na een verbroken relatie in Nederland ontmoette hij in Pakistan zijn huidige vrouw. Ze besloten samen een leven op te bouwen en al snel raakte zijn vrouw in verwachting van hun eerste kindje. Zarif had al een verblijfsvergunning in Nederland en vond daar een baan. Hij wilde samen met zijn gezin een leven opbouwen in Nederland en zag de toekomst positief in. Maar een hereniging met zijn gezin ging niet zonder slag of stoot…

Opstapelende problemen

Wanneer je een verblijfsvergunning aanvraagt in Nederland, krijg je te maken met allerlei wet- en regelgeving. Je moet een inburgeringsexamen doen, leert de Nederlandse taal en gaat op zoek naar een baan. Ook moet je belasting betalen en op zoek naar een geschikte woonruimte. Soms zie je dan door de bomen het bos niet meer. Zo kwam Zarif in 2007 bij Maatschappelijk Werk Walcheren (MWW) in beeld. Zarif: “Na een ernstig bedrijfsongeval raakte ik arbeidsongeschikt. Dit had een enorme impact op mijn leven. Ik was blij met mijn baan en had goede hoop dat ik hiermee mijn gezin op een gegeven moment naar Nederland kon halen. Helaas raakte ik door dit ongeval in de financiële problemen en stapelden de problemen zich op. Ondertussen speelde er binnen mijn gezin ook een hoop. Mijn vrouw zorgde in Pakistan voor onze ouders en kinderen en had moeite met het feit dat ik in Nederland woonde. Dit brak mij op een gegeven moment op. Ik maakte mij veel zorgen over mijn familie en onze toekomst.”

Wanneer iemand bij ons aanklopt met een vraag over schulden, is er vaak veel meer aan de hand.

Een schone lei

Niels Janssen is sociaal raadsman bij MWW. Sociaal raadslieden zijn gespecialiseerd in wet- en regelgeving en bieden ondersteuning bij sociale en financiële problemen. Daarnaast hebben zij ook een signalerende rol. Niels: “Wanneer iemand bij ons aanklopt met een vraag over schulden, is er vaak veel meer aan de hand. Zo had Zarif in eerste instantie vragen over gemeentelijke belastingen en het aanvragen van toeslagen. Toen zijn financiële situatie ter sprake kwam, maakten we samen een plan van aanpak om zijn schulden af te betalen.” Voor Zarif was dit het begin van een schone lei: “De knop moest om: ik wilde graag een nieuwe start maken en besefte dat dit het moment was. Stap voor stap betaalde ik mijn schulden af.”

Recht op gezinshereniging

Ook de hereniging met zijn gezin kwam vaak ter sprake. Door de afstand met zijn gezin, de financiële problemen waarin hij verkeerde en de strenge eisen waar hij aan moest voldoen, was dit na zoveel jaar nog steeds niet gelukt. Niels: “Op een gegeven moment was er in 2017 een uitspraak van het Europees Hof over het feit dat een EU-burger recht heeft op een gezinsleven. Aangezien Zarif inmiddels al zo lang in Nederland woonde en ook de Nederlandse nationaliteit had, wist ik dat er een grote kans was dat de gezinshereniging nu wel zou slagen.” Toch was dit geen gemakkelijke opgave. Je hebt niet alleen te maken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND); ook de Pakistaanse autoriteiten en de ambassade hebben hierin een belangrijke rol. Om dit proces te versnellen, raadde Niels Zarif aan om een advocaat in de arm te nemen. “Met succes: door de geboorte van zijn jongste dochter, die hierdoor automatisch de Nederlandse nationaliteit kreeg, had Zarif recht op gezinshereniging. Samen met zijn advocaat hielpen we hem met de procedure om de verblijfsvergunningen van zijn vrouw en drie kinderen te regelen.”

Ik heb bijna twintig jaar geknokt om mijn gezin naar Nederland te halen, zonder succes.

Procedure afwachten

Zarif kon zijn oren niet geloven toen hij hoorde dat de gezinshereniging een feit was. Zarif: “Niels belde mij op om het goede nieuws te vertellen. Op dat moment was ik niet direct enthousiast; ik geloofde het gewoon niet… Ik heb bijna twintig jaar geknokt om mijn gezin naar Nederland te halen, zonder succes.” Zarif wachtte in spanning af totdat de procedure volledig was afgerond. “Dit was een spannende periode. Pas toen ik het bericht van de IND zwart op wit voor me had, besefte ik dat het echt waar was. Ik ben Niels zo ontzettend dankbaar. Zonder zijn hulp was ik niet op de hoogte van mijn recht op gezinshereniging en was dit nooit gelukt. Ik heb mijn leven weer op de rit”, glundert Zarif.

Ondersteuning en advies bij inburgering

Sinds september 2019 is Zarif herenigd met zijn gezin. Een maatschappelijk werkster van MWW ondersteunt het gezin bij de inburgering en alles wat daar bij komt kijken. Niels: “Het gezin moet natuurlijk heel erg wennen aan de nieuwe omgeving en cultuur. Het is belangrijk dat de vrouw van Zarif de Nederlandse taal snel onder de knie krijgt. Op aanraden van de maatschappelijk werkster heeft zij zich aangemeld voor taalles bij Stichting Dunya. Ook helpt de maatschappelijk werkster Zarif op weg om de scholing van zijn kinderen goed te regelen. Ze ging in het begin met hen mee naar de Internationale Schakel Klas (ISK) en de basisschool. De kinderen van Zarif krijgen hier nu les, maken vriendjes en wennen gelukkig snel!”

Pakistaans Gezin

Iets voor jou?

Vind je het net als Niels fijn dat je op deze manier een positieve bijdrage kunt leveren aan het leven van een ander? Op de website van MWW lees je de verhalen van onze medewerkers. Heb je belangstelling om bij MWW te werken, dan kun je je brief en CV uploaden op de website van Zorgstroom.

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact