Home Verhalen ‘Dankzij de Parkinson Dagbehandeling kan ik weer soepel bewegen’

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

‘Dankzij de Parkinson Dagbehandeling kan ik weer soepel bewegen’

Alex Hamelynck

Cliënt Parkinson Dagbehandeling

Moeilijk uit zijn woorden komen, minder kracht in zijn lichaam en stijfheid in de handen. Alex Hamelynck (76) had al een tijdje last van vage klachten. In het voorjaar van 2017 belandde hij zelfs in het ziekenhuis, waar al snel de ziekte van Parkinson werd gediagnostiseerd. Alex, ook wel bekend als ‘Lex’ bij de medewerkers van Buitenrust in Middelburg, woont samen met zijn vrouw in Vlissingen. De ziekte van Parkinson heeft een grote impact op hun leven.

Parkinson Dagbehandeling

“Op een gegeven moment kon ik niets meer zelf. Dit merkte ik vooral bij de meest simpele dagelijkse bezigheden. Ik kon niet meer goed lopen en ook de trap op lukte niet zelfstandig. En dat terwijl ik eigenlijk altijd fit en mobiel was”, vertelt Alex. Sinds drie maanden gaat hij twee keer per week naar de Parkinson Dagbehandeling in Buitenrust. Angelique Lips, begeleider dagbehandeling bij Zorgstroom, ontvangt hier met haar collega’s Marjan en Tineke vier keer per week cliënten met de ziekte van Parkinson. “Iedere cliënt ervaart de ziekte op een andere manier. Ook de symptomen kunnen per persoon verschillen. Daarom werken we bij de behandeling samen in een multidisciplinair team met een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, verpleeghuisarts en Parkinsonverpleegkundige. Ook is het mogelijk om een psycholoog in te schakelen als daar behoefte aan is.”

Alex Hamelynck

Tijdens de Parkinson Dagbehandeling kom ik in contact met lotgenoten. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven.

Geheugen en spraak

Naast de fysieke klachten die zich bij de ziekte van Parkinson openbaren, krijgen cliënten ook vaak te maken met geheugen- en spraakproblemen. Dit was ook bij Alex het geval. “Ik was mijn geheugen voor een groot gedeelte kwijt en kon amper uit mijn woorden komen. Zinnen formuleren ging moeizaam; ik wist gewoonweg niet meer welke woorden ik moest gebruiken.” Hier heeft hij samen met de logopedist hard aan gewerkt. “De betekenis van sommige woorden, spreekwoorden en gezegden moest ik opnieuw leren. En met succes: er kwamen zelfs weer flarden informatie uit mijn studie cultuurwetenschappen in mijn geheugen naar boven!”, lacht Alex.

Alex Hamelynck

Hersenen trainen

De combinatie van therapeuten zorgt voor een gevarieerd programma waarbij niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen flink worden geprikkeld. Angelique: “Met simpele opdrachten als tekenen, schilderen, bloemschikken of het kijken van een film trainen we de hersenen van onze cliënten. Dit lijkt gemakkelijk, maar is voor een cliënt met de ziekte van Parkinson zeer intensief.” Alex vult aan: “Dat klopt, als ik thuis kom na de behandeling ben ik moe. Maar die vermoeidheid is het dubbel en dwars waard. Voordat ik naar de dagbehandeling ging, kon ik mij moeilijk concentreren. Door aan de verschillende activiteiten deel te nemen, merk ik dat mijn concentratie sterk is verbeterd.”

Lotgenoten

Dat de Parkinson Dagbehandeling Alex goed ondersteunt bij zijn ziekte, is wel duidelijk. Maar het is volgens hem veel meer. “Tijdens de dagbehandeling kom ik in contact met lotgenoten. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen over bijvoorbeeld medicijnen en het reactievermogen tijdens het fietsen. Naast de steun van mijn vrouw betekenen deze lotgenoten veel voor mij!”

Stabiliseren ziekte

De ziekte van Parkinson is niet te genezen, maar de dagbehandeling draagt wel bij aan het stabiliseren van de ziekte. Cliënten kunnen met een combinatie van medicijnen en de Parkinson Dagbehandeling vaak nog jaren vooruit. Uiteindelijk zorgt de ziekte van Parkinson er wel voor dat iemand achteruit gaat, maar de dagbehandeling stabiliseert dit proces en zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven zo lang mogelijk behouden blijft.

Wilt u meer informatie over de Parkinson Dagbehandeling in Buitenrust?

Neem contact met ons op
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact