Home Verhalen Dagen met een gouden randje

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Dagen met een gouden randje

Annie, Monique & Franca

Vrijwilligerswerk

”Ik vind eigenlijk dat je iets voor een ander moet kunnen betekenen. Daarom doe ik al zeker veertig jaar allerlei soorten vrijwilligerswerk. Bij Hof ’t Seijs van Zorgstroom ben ik nu twee jaar vrijwilliger. Ik heb het echt reuze naar mijn zin. Dat plezier zit in kleine dingen. Een glimlach of een gebaar is vaak al voldoende. Een collega sprak over dagen met een ‘gouden randje’. Dat is eigenlijk steeds onze inzet: bewoners een fijn moment bezorgen.”

Annie Geertse is één ochtend per week in de weer met ouderen met dementie. Ze doen een spelletje, nemen samen de krant door of drinken een kopje koffie. “Toen ik startte, wist ik niets van de zorg of dementie. Het was in die zin een sprong in het diepe. Natuurlijk word je goed begeleid door de zorgprofessionals. Daar komt bij dat ik graag wil leren.”

Handmassages als contactmoment

De ervaring van Monique de Groote met vrijwilligerswerk bij Zorgstroom is al even positief. “Als je begint, volg je enkele cursussen, bijvoorbeeld gericht op het werken met ouderen. Ook nu zijn er nog tal van cursussen en trainingen waarvan je als vrijwilliger gebruik kunt maken.” Monique startte circa zes maanden geleden bij Zorgstroom. Ze heeft altijd in de zorg gewerkt, maar door een ongeluk is een reguliere baan voor haar niet meer haalbaar. “Ik ben twee dagdelen per week bij Hof ’t Seijs. Ik wilde het liefst iets waarbij ik één op één contact zou hebben met bewoners. Dat is gelukt. Ik heb eerst een training gevolgd en geef nu handmassages. Dit biedt ouderen rust en ontspanning, en is tevens een contactmomentje.”

Waar word je blij van?

Franca Beirnaert, vrijwilligerscoördinator bij Zorgstroom, vertelt dat ze altijd rekening houdt met de wensen en voorkeuren van de vrijwilligers. “Sommige vrijwilligers melden zich spontaan aan en anderen reageren op advertenties die we plaatsen. Soms werken we met studenten, hbo-studenten bijvoorbeeld of scholieren die een maatschappelijke stage doen. Mijn eerste vraag is altijd: waar word je blij van? Vandaaruit zoeken we naar mogelijkheden. We hebben onder andere vijf grote locaties en thuiszorg. Er is daardoor altijd vrijwilligerswerk dat past. Echt niet alleen in de zorg, maar bijvoorbeeld ook als chauffeur, bezorger van maaltijden of klusjesman.”

Dat is eigenlijk steeds onze inzet: bewoners een fijn moment bezorgen.

Een verrijking van mijn leven

Annie en Monique worden allebei heel blij van het vrijwilligerswerk dat ze doen. “Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zou werken”, vertelt Monique. “Het is heerlijk om te doen. Veel mensen zijn al behoorlijk op leeftijd. Dat betekent dat ze een heel leven achter zich hebben om over te vertellen. Maar soms praten we ook gewoon over de dagelijkse dingen, die hen bezighouden. Daar geniet ik van. Verder biedt het vrijwilligerswerk mij een bepaalde structuur, ook dat is prettig.” Annie beaamt dit. “Ik vind het echt een verrijking van mijn leven. Ik ga bijna altijd blij naar huis. Bovendien, de kennis en ervaring die ik hier opdoe, komen me ook privé weer van pas.”

Kleine gebaren, groot plezier

Franca nodigt belangstellenden uit om contact op te nemen. “Vrijwilligers hebben een belangrijke taak in het geven van persoonlijke aandacht. Daar wordt iedereen beter van en dus ook de cliënten van Zorgstroom. Als vrijwilliger word je gezien en gewaardeerd. Voor sommigen is het een mooie opstap naar een betaalde baan. Andere vrijwilligers ambiëren dat juist niet. Zij zijn gewoon blij met de kleine gebaren, die dankbaarheid en waardering uitdrukken.”

Word ook vrijwilliger

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de zorg. Ben je sociaal, zorgzaam en integer? Kun je goed luisteren en wil je wat betekenen voor de medemens? Dan is vrijwilligerswerk bij Zorgstroom iets voor jou!

Meer informatie
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact