Home Mijmeringen

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Beukennootjes verzamelen.

Regelmatig gebruiken we in onze vieringen en intermezzo’s een verhaal van Toon Tellegen. Toon gebruikt in zijn verhalen, die vrijwel altijd over dieren gaan, het gedrag van dieren als spiegel voor het gedrag van mensen. Zo hebben we in ons herfstintermezzo een verhaal gelezen over een egel die de herfst gebruikt om terug te kijken op zijn leven. En op een dag trekt hij al zijn stekels uit zijn rug onder de uitroep: ‘Er komt ook nooit iets van mij terecht!’ Als de egel bloot en bibberend moedeloos en vol zelfspijt onder een boom staat laat de eekhoorn zich uit de boom zakken en die vraagt de egel wat er aan de hand is. Als reactie op het verhaal vol zelfbeklag, nodigt de eekhoorn de egel bij haar binnen om op te warmen, ze drinken een kopje zoete thee en de eekhoorn vertelt een treurig verhaal over een oude man die in de sleur van zijn alledaagse leven juist dat ene weggooit wat hem gelukkig had kunnen maken.

Juist dat treurige verhaal, en de aandacht en de warmte van de eekhoorn, brengt de lach weer terug op de snoet van de egel en als de egel alle stekels een voor een weer terug steekt, vallen ze beide in een diepe tevreden slaap.

De herfst, het is het seizoen van de weg naar binnen, verzamelen wat de zomer aan oogst heeft gebracht. Eekhoorns verzamelen beukennootjes om de winter mee door te komen. Wat doen wij, mensen? Wat zijn mijn beukennootjes? Ik kan net als de egel al mijn stekels uittrekken en vol zelfspijt terugzien op alles wat is mis gegaan. Op alles waarmee ik mezelf of een ander heb teleurgesteld of pijn gedaan. Maar dat levert geen energie op om de winter van mijn leven door te komen. Een andere mogelijkheid is dat je net als die oude man uit het verhaal van de eekhoorn gedachteloos leeft van het ene moment in het andere met het risico dat je nu net dat ene mist wat kleur aan je leven kan geven.

Moraal van dit verhaal? Daar mag je zelf natuurlijk een draai aan geven. Maar dit mag je er in ieder geval van leren: laat je stekels maar zitten. Net als stekels bij de egel horen, hoort het bij een mens dat er dingen fout gaan, dat je wel eens teleurstelt of teleurgesteld wordt. Neem wel de tijd, bijvoorbeeld op de langer wordende avonden van de herfst, om je beukennootjes te verzamelen: Waar ben je dankbaar voor? Op welke goede tijden, ervaringen, gebeurtenissen kijk je terug? En wat neem je daaruit mee? Wat heb je geleerd in het leven om een koude winterperiode in je leven op te vangen?

Zo kan de herfst je helpen om uit de warmte van de zomer energie op te slaan om de winter door te komen.

                                                                                                          Gert Zomer

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact