Home Mijmeringen juli 2022

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Wat je leven kleur geeft

In Ademruimte proberen we op allerlei manieren de ogen en oren van de bezoekers te prikkelen. Met mooie afbeeldingen en teksten die iets in beweging brengen in de lezer. Misschien een glimlach, ontroering, herkenning, een gedachte of een herinnering. Jammer is dat het alleen daarbij blijft. Hoe fantastisch zou het zijn als je zoiets zou kunnen verrijken met een geur, een smaak of een milde aanraking.

Het is onvervangbaar als je bij een afbeelding van een roos ook de geur ervan op kan snuiven of de zachte fluweelachtige bloembladen kan voelen. Toegegeven, de scherpe doornen zullen weinigen missen. Maar ook dat maakt deel uit van een echte beleving.

In alles spelen onze zintuigen een grote rol. Daar worden we ons temeer bewust van als het niet zo vanzelfsprekend is als we daarover kunnen beschikken.

Een poosje geleden liep ik met een bewoonster van een van de huizen een rondje buiten. In plaats van haar gebruikelijke loopje over de stoep langs geparkeerde auto’s, een grasstrook en een hoge heg waar je niet overheen kunt kijken, liepen we nu door een tuin, waar alles in volle bloei staat. Misschien was het wat verder dan ze gewend was om te lopen, dus namen we de tijd om de omgeving in ons op te nemen. Alles was er aan groen, paars, roze, oranje, wit, rood en geel. We gingen om de zoveel meter zitten op de ruim voorradige bankjes en we spraken over wat we zagen. En proefden van de frambozenstruiken die volop vruchten droeg. En dan de zon die op onze huid straalde. Ineens zag ze mijn kobalt geschilderde teennagels. “Wat leuk”, zei ze. “U houdt van kleur?” vroeg ik. “Er is genoeg saaiheid in het leven.” antwoordde ze. En we keuvelden verder over wat kleur met ons doet.

Ik vertelde hoe ik in diezelfde week mijn maandelijkse gesprekskringen op de verschillende woonlocaties met hetzelfde onderwerp deed: Wat geeft uw leven kleur? En ook letterlijk: Welke kleur is voor u belangrijk in uw leven? Wat een gesprekken kwamen voort uit deze vragen. Hoe iedereen een betekenis geeft aan bepaalde kleuren, daar associaties mee heeft. Maar ook wat als belangrijk wordt ervaren en wat het leven kleur geeft. Lastig en soms ook pijnlijk om te ervaren, dat als je in moet boeten op je gezondheid, dit ook een moeilijke opgave kan worden. De schoonheid van de roos gaat samen met haar doornen.

Toen we ons rondje af hadden gemaakt vertrouwde de bewoonster mij toe dat ze blij was dat ze afgeweken was van haar vaste loopje.

En misschien moeten we dat allemaal wel eens doen: even afwijken van ons vaste loopje. Onze ingesleten patronen die we als vanzelfsprekend afwikkelen. Zonder dat we echt bewust zijn van wat er om ons heen is. Soms kan even stilstaan bij wat we doen, een hele vooruitgang zijn!

Dus voor vandaag de vraag die een antwoord wil: Wat geeft uw leven kleur?

 

Ga ook eens naar: Kleur je dag in Ademruimte en vul een blaadje aan de boom met de kleur die vandaag voor u heeft.

 

 

Juli 2022 Eveline Post

 

Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact