Home Verhalen ‘Ik twijfelde geen moment en besloot de zorg voor Jasper op me te nemen’

Zorgstroom & coronavirus

Bekijk hier het actuele nieuws over corona

‘Ik twijfelde geen moment en besloot de zorg voor Jasper op me te nemen’

Nelleke Schipper

Mantelzorger

Nelleke Schipper (66) woont samen met haar man Jasper (68) in Middelburg. Toen Jasper tien jaar geleden een inwendige bloeding kreeg, veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw. Nelleke en Jasper kwamen in een medische molen vol onderzoeken en revalidatie terecht. En ineens was Nelleke mantelzorger. Met vallen en opstaan probeert ze haar man de beste zorg te bieden en er samen het beste van te maken.

Naar huis

Na de inwendige bloeding van Jasper in 2007, was het vijf jaar later helaas weer foute boel. Dit keer ging het om een herseninfarct. Nelleke: “We stonden op het punt om de deur uit te stappen. Jasper ging nog even naar het toilet. Ik dacht nog: wat loopt hij raar. Toen hij op het toilet zat, zakte hij in elkaar. Ik wist niet wat me overkwam…” Een bloedpropje in de hersenen was de boosdoener. “Nadat Jasper onderzocht en behandeld was in het ziekenhuis, stelde een verpleegkundige de vraag of Jasper terug naar ons eigen huis wilde, of dat het tijd was voor een verzorgingshuis. Die keuze was snel gemaakt. We zijn al ruim 43 jaar samen en wilden nog lang niet apart van elkaar wonen. Ik twijfelde geen moment en besloot de zorg voor Jasper op me te nemen.”

Aan de bel trekken

Sinds Jasper weer thuis is en Nelleke de zorg voor hem op zich neemt, komt wijkteam Griffioen van Zorgstroom iedere ochtend langs om hem te helpen met aankleden en wassen. Op een gegeven moment merkte de wijkverpleegkundige dat Nelleke er doorheen zat. Nelleke: “Ze vroeg hoe het met me ging. Ik barstte in huilen uit. Eigenlijk ging het helemaal niet goed met me. Ik wilde er zo graag voor Jasper zijn, maar verbloemde voor de buitenwereld dat het best zwaar is.” De wijkverpleegkundige trok aan de bel en schakelde de hulp in van Natasja Eckhardt, mantelzorgconsulente bij Zorgstroom. Natasja: “Als zo’n situatie zich voordoet, neem ik altijd eerst contact op met de mantelzorger om te vragen wat de wensen zijn. Het is mogelijk om een afspraak te maken samen met de cliënt, maar soms is het voor de mantelzorger fijner om de situatie onder vier ogen te bespreken.” Zo kwam Natasja ook bij Nelleke langs om haar verhaal aan te horen.

Mantelzorgers zijn zo ontzettend waardevol. Ze bieden dag en nacht
zorg en ondersteuning en kennen de cliënt door en door.

Koude douche

Dat de zorg voor haar man niet makkelijk zou zijn, wist Nelleke wel. Maar ook het gedrag van Jasper veranderde. Dit is iets waar Nelleke moeilijk mee om kan gaan. “Jasper is snel van slag als ik niet thuis ben”, legt ze uit. “Vorige week ging ik voor het eerst in een lange tijd weer op pad. Samen met mijn dochter bezocht ik een concert van Sela in Hulst. Ik had geregeld dat de wijkverpleegkundige ’s avonds langskwam om Jasper in bed te helpen. Jasper wilde precies weten hoe laat het concert begon en hoe laat ik weer thuis zou zijn. Doordat het concert iets uitliep, was ik een half uur later thuis dan verwacht. Toen ik thuis kwam, was Jasper overstuur. Dit overvalt je als een koude douche, na zo’n leuke avond.” Dat haar man zo van slag is als Nelleke weggaat, weerhoudt haar om vaker de deur uit te gaan. “Voor mij is het belangrijk dat Jasper zich goed voelt. Dan blijf ik liever thuis, zodat ik weet dat hij op zijn gemak is.”

Mantelzorger Nelleke Schipper

Kwaliteit van leven

Natasja geeft mantelzorgers handvatten om met dit soort situaties om te gaan. Natasja: “Het is zeer ingrijpend om te zien dat je naaste ziek is en dat het niet meer wordt zoals het was. Mantelzorgers zijn zo ontzettend waardevol. Ze bieden dag en nacht zorg en ondersteuning en kennen de cliënt door en door. Een mantelzorger weet wat wel en wat niet werkt. Als een cliënt het liefst tot tien uur ’s morgens in bed blijft liggen, heeft het geen zin om een wijkverpleegkundige vroeg op pad te sturen. Dat de mantelzorger deze taak op zich neemt is natuurlijk fijn, maar dat maakt het wel zwaar voor die persoon. Samen proberen we de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te maken. Voor de cliënt, maar óók voor de mantelzorger zelf.” Natasja merkt dat mantelzorgers zichzelf vaak wegcijferen. “Mantelzorgers willen het allerbeste voor hun naaste. Nelleke gaat door het vuur voor Jasper. Toch is het ook belangrijk dat ze goed voor zichzelf zorgt, door onder andere zelf leuke dingen te blijven doen. Ze is nog zo jong!” Natasja probeert altijd te achterhalen waar de mantelzorger zelf gelukkig van wordt. “Nelleke vertelde mij dat ze vroeger in een koor zong. Op aanraden van mij gaat ze dit gelukkig weer oppakken. Ik hoop dat ze hier weer met plezier naartoe gaat!”

Dagbehandeling

Ook voor de cliënt zelf is het belangrijk om dingen te blijven ondernemen waar hij of zij gelukkig van wordt. Nelleke legt uit dat dit voor Jasper moeilijk is. “Jasper leest graag de krant en geniet het liefst de hele dag in zijn stoel van het uitzicht van het Amaliapark. Eén keer per week gaat hij een uurtje naar ’t Gasthuis in Middelburg voor fysiotherapie.” Bij het uitzoeken van de juiste dagbehandeling of dagbesteding, kijkt Zorgstroom altijd naar de situatie van de cliënt. Natasja: “Of deze zorg nu gefaciliteerd wordt door Zorgstroom, WVO Zorg of SVRZ; in Zeeland werken we allemaal samen om de beste behandeling voor onze cliënten uit te kiezen. Voor Jasper is dat de dagbehandeling in ’t Gasthuis. Binnenkort is er een plekje vrij voor een volledige dag. Jasper krijgt dan ondersteuning van een multidisciplinair team met een maatschappelijk werker, ergotherapeut, fysiotherapeut en een medische arts. Door deze behandeling wordt Jasper nog beter geholpen. Dit geeft meer rust voor hem, maar ook voor zijn vrouw Nelleke.”

Ondersteuning als mantelzorger

Zorgt u als mantelzorger voor uw naaste en herkent u zich in het verhaal van Nelleke Schipper? Mantelzorgconsulente Natasja Eckhardt geeft u graag tips over hoe u de beste ondersteuning kunt bieden aan uw naaste, maar daarnaast ook oog blijft houden voor uw eigen situatie en leven. Een goed evenwicht tussen draagkracht en draaglast komt beiden ten goede. Ook regelt de mantelzorgconsulente ondersteuning bij de zorg van uw naaste, zoals (intensievere) thuiszorg, de mogelijkheden van respijtzorg of de juiste dagbehandeling of dagbesteding.

Neem contact op
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact